Kami sayang varsiti tepi laut 1


Kalau anda melalui jajaran panjang dihadapan varsiti tepi laut, pasti anda akan rasa kagum pada keindahan panorama dan cantiknya bangunan-bangunan di dalamnya. Tetapi harus ingat, yang anda nampak itu bangunan pentadbiran, Dewan Sultan, Perpustakaan Permaisuri, lampu neon. Bukan dewan kuliah, ingat tu?

Apabila anda nampak pokok-pokok indah dan bunga-bunga yang tersusun cantik jangan fikir itu tumbuhan endemik di varsiti tepi laut kerana kawasan asal varsiti sebenarnya haruslah pokok-pokok bakau mencacak atau cemara yang menjulang yang kini hilang diranap pembangunan

Jika anda lihat selusur gajah yang cantik bagaikan menyalin artifak-artifak taman bunga tempat selalu bercanda percayalah peratusan pelajar yang melalui kawasan tersebut tidak mencecah 1%. Si tukang lalu adalah kakitangan varsiti yang anggun dan kacak berbaju batik tidak boleh berpeluh itu. Hampir 100% pelajar melalui kawasan tempat biawak yang sedang berjemuran yang tidak sekali pun dijejaki kakitagan varsiti dan tidak berbumbung. Panas dan bias lencun pabila hujan.

Kami tidak marah apabila yuran pengajian kami digunakan untuk membina artifak-artifak megah mewah yang kononnya untuk kegunaan kami kelak (kalau tiada kerenah birokrasi). Kami tidak marah apabila peruntukan jabatan tiada untuk membiayai projek FYP kami yang bertebaran diseluruh negeri sehingga menguras duit poket kami. Tidak kami tak marah. Kami sayang varsiti tepi laut.

Kami pun tidak boleh marah-marah sayang apabila projek-projek gajah putih yang cantik dan melata dibina di tanah varsiti tepi laut ini membuahkan senyum kakitgn varsity dan menitiskan air mata pelajar.

Kami tetap sayang varsiti tepi laut. Varsiti ini yang akan bagi beri kami sekeping kertas bermakna untuk meneruskan hidup di masa

Advertisements

3 thoughts on “Kami sayang varsiti tepi laut 1

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s