Dua Minit Sebelum malam


Dua Minit Sebelum Malam


Sila bunuh aku

Sebelum aku bunuh kau


Biar tangan kau berlumur darah aku

Relakannya mengalir membalut tubuh kau

Seperti mahu mu


Biar aku menjadi suci

Menatap kau dan tersenyum

Semasa kau robek jantungku


ainunl muaiyanah sulaiman

4 Februari 2009

22 thoughts on “Dua Minit Sebelum malam”

  1. 2 ibu jari ke atas !!! sebab terlalu bloody, terlalu kool.
    ➡ ‘Sila bunuh aku
    Sebelum aku bunuh kau’

    Survivor of the fittest
    Matjai kena ambik kata-kata macam tu , sebagai tema game online dia.

    Like

  2. weh..ni bukan puisi perang kan..kan..perlukah bunuh-bunuh..oh tak mengapa..teruskan niatmu menulis puisi perang..aku makin menggelegak baca isu Palestin yang tak sudah-sudah..60 tahun dalam ketakutan..oh sungguh kita di Malaysia perlu besyukur..

    Like

    1. Aish ~ berapa kali mahu bilang, bukan saling berbunuhan, cuma “kau’ tu yang bunuh ‘aku’..

      huhu.. ‘aku’ masih suci dari melakukan pembunuhan

      Fakyew : Wei , kau ni kenalah mengekalkan originaliti kau. asyik tiru entri aku je.. aish…
      kalau nak tiru, kau kena bagi kredit kat blog aku ke, nama aku ke.. huhu

      Adi : eh bukan tema game online dia tu cerita hantu malaya ke?
      patutnya ayat dia macam ni
      “sila hantui aku,
      Sebelum aku hantui kau.”

      huhu..

      Syahidah : bukan. aku mula-mula taip puisi perang. tapi jadi puisi ini. huh! apa kes..
      tapi boleh sahaja ubah jadi macam ni

      “Sila cuba membunuh kami
      Sebelum kami membunuh kamu

      Kami relakan tangan berlumuran darah kamu
      Seperti kamu dahagakan darah kami
      Mengalir di tanah ini

      biarlah kami menjadi suci
      Senyum dan menghirup harum syuhada
      Semasa kau robek nyawa kami
      Dengan roket keamananmu!

      Ainunl muaiyanah

      hehe.. okey ke?😉

      Like

  3. aku tak kira, aku tetap kata
    ➡ Sila bunuh aku, Sebelum aku bunuh kau

    Lebih kool.. sebab perkataan ‘aku’ tu jadikan kau setaraf dengan kekuatan musuh tu..
    keseluruhan puisi tu pun nampak macam kau mewakili satu watak yang berani..’Biar aku menjadi suci’ <— Aku pun ingat ini sejenis puisi perang …

    aku sukakan Bahasa Melayu dari jenis yang kool aje.
    puisi kau yang asal tu, aku anggap tergolong dikalangan yang kool.

    Like

    1. Syahidah : huh! kau ingat aku apa?
      hang jebat yang dicabar hang tuah?
      hehe.. tapi tak pe aku rasa comel bila dapat menyahut cabaran kau.. hahahahaha

      Adi : baik adi. aku rasa kau patut pujuk matjai guna tagline ni. pastu bagi aku royalti ke, duit makan ke..
      jadilah aku kaya sikit hehe

      kata-kata kau memberi aku motivasi untuk menulis dengan lebih kool!

      p/s : Sila huraikan maksud kool (10markah)

      Like

  4. huraikan maksud kool ? aku tak reti.

    kalau indonesia dia ada perkataan ‘keren’, bahasa melayu aku tak tahu.. tapi bukan sejuk atau dingin..

    Cool pada aku mungkin bermaksud stylish/bergaya.
    for both style and attitude.

    contoh muzik hiphop,
    too phat = cool, tapi 4u2c = tak cool/poyo

    contoh makanan,
    pizza = cool, cucur kodok = tak kool/

    pandai2 lah pikir sendiri yek..

    Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s