Abstrak si pembikin filem pendek


Saya suka tonton filem yang kebanyakkan dimuat tirut secara tidak rasmi dari internet. Bukan saya tidak mahu membeli DVD tapi setelah kecewa dengan pembelian DVD The Phantom Of The Opera, saya tekad. Semua cerita harus muat turun sahaja.

Beberapa minggu lepas saya pergi Solaris semasa program Mimpilem. Solaris Dutamas, bukannya Solaris Hartamas. Ya, saya berjaya sampai juga disana biarpun sesat dan berpusing-pusing serta hampir semua orang tidak tahu tempat itu dimana.

Namun ketika saya sampai, saya hanya sempat menonton 3 filem pendek yang terakhir sahaja dan beberapa persembahan muzik. Tanggapan pertama ketika menjejakkan kaki ditempat ini. Wah! atmosfera bonjois (Wahyudi, 2010) sungguh! Sistem audionya ditahap terbaik kalau hendak dibandingkan dengan beberapa tempat yangs aya pernah pergi.

Apabila menonton ketiga-tiga filem pendek yang terakhir, ada dua orang teman saya (yang baru menjinak-jinakkan diri) bertanya, “Apakah makna filem ini?” Saya terdiam sebab saya pun mencari maknanya juga.

Itu filem pendek eksperimental. Jadi apa itu eksperimental? Haruskah dengan dialog-dialog yang sukar untuk dimengertikan atau titik-titik plot yang tidak bersambung atau cuba untuk memetaforakan atau mengabstrakkan kehidupan dari kaca mata seorang pembuat filem yang mana cacar marba sekali?

Jadi tujuan pembuat filem pendek itu apa?

Apabila pengarah dipanggil ke depan dan penerangan pengarah itu pun seakan mengalami kecelaruan identiti, kita yang jadi penonton pun tidak semangat bertanya apa-apa. Rasanya mereka pun tidak tahu apa yang mahu mereka beri kepada kita sebagai penonton.

Atau mungkin mereka terlalu taksub dengan teori sehingga semua pun hendak dihimpun-himpitkan dalam sebuah cerita pendek?

Mungkin saya fikir sesetengah iklan petronas atau iklan raya itu jauh tinggi mutunya daripada sebuah filem pendek yang entah apa-apa misi dan visinya.

Mungkin juga tahap fikiran saya tidak setinggi tahap kekreatifan dan abstraknya fikiran mereka? Mungkin juga kan.

Ah! Yana. Kalau kamu banyak bising, tulis skrip dan arahkan filem pendek sendiri. Mungkin itu yang mereka akan kata pada saya kalau mereka baca tulisan ini.

Aih!

Urm. Menarik juga idea itu kan?

Tulis skrip filem pendek??

Nota kakitangan : Saya kecewa tidak dapat tonton RonaMaya karya salah seorang teman blog Nyanyian HUjan.

Oh, ini entri yang benar-benar tertunda.

8 thoughts on “Abstrak si pembikin filem pendek

 1. kalau aok tulis skrip..koi orang pertama jadi cgi video editing dan juga penata bunyi. haha.. tapi sayangnya tak sempat.. mungkin dua tahun lagi. ?

  Like

  1. Matjai : bila nak buat firewall party ni. sob sob.. sedihnya kau mahu pergi.. sob sob.. (jangan kau fikir aku sudah melupakan murni :P)

   Ok, kau balik aku buat skrip yang lain pula 🙂

   Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s