Berkayak+berbasikal sambil bakar molekul lemak


Setelah lama menggemukkan diri kerana faktor kerja, maka kami, deligasi Shah Alam telah tekad untuk meneroka lapangan sukan ekstrem dengan harapan semua molekul lemak dapat dihapuskan dengan jayanya!

Setelah direncana, maka pagi Sabtu yang sepoi-sepoi bahasa, lokasi Taman Pertanian Bukit Cahaya Seri Alam, Bukit Cherakah Shah Alam (bukan Bukit Serakah ya Nissa) telah dipilih. Kami tekad untuk berbasikal dan menawan seluruh Bukit Cherakah menjadi tanah jajahan.

Selamat Datang

Oleh kerana masalah teknikal (Aidil lambat untuk chop basikal, hi hi hi), maka tinggallah saki baki basikal untuk remaja sahaja. Oleh itu pesanan penaja, kalau hendak berbasikal pada musim cuti, datanglah pada awal pagi. Kalau boleh datanglah pada pukul 8.30 untuk mendapatkan basikal ditahap yang terbaik. Ada dua tempat untuk menyewa basikal. Kadar sewaan

Basikal lama : RM 3 – jam pertama

RM 1 – tambahan jam seterusnya

Basikal baru : RM 5 – jam pertama

RM 1 – tambahan jam berikutnya

Awat la basikal ini rendah sangat - Nissa Yusof

Kalau hendak berbasikal digalakkan meneroka kawasan sebelah barat berbanding kawasan sebelah timur kerana kawasan barat tiada bas akan ke sana kecuali bas ke Skytrex. Boleh jumpa dusun buah-buahan. Kalau kena dengan musimnya, boleh rasa buah-buahan secara percuma!


Ketika berbasikal tidak pula terjumpa binatang-bintang yang lain kecuali Macaca fecicularis.


Setelah penat berbasikal, kami pun mengambil keputusan untuk menaiki bas, meneroka kawasan timur pula. Diperhentian terakhir, kami mengambil keputusan untuk makan breakfast+lunch=brunch di tepi empangan Sungai Baru.

Tada..

Nyum nyum

Potato Salad yang sedap itu Aidil buat (dia single lagi, sesiapa nak isi borang boleh dapatkan dari dia), Sandwich telur dan tuna, saya dan Nissa. Manakala Bihun Goreng itu hasil masakan sendiri. Kopi O Ipoh yang pekat itu, Nissa yang buat. Memang terbaik lah.

Kemudian kami pun menjenguk-jenguk kawasan penternakan ikan. Disini pak cik itu memberikan kami secawan makanan ikan untuk diberi makan.

Ini dua orang bakal penternak ikan yang berjaya.

Ikan oh Ikan kenapa engkau timbul - Aidil Khalid
Nissa sedang memanggil ikan..

Selepas memberi makan ikan, kami singgah di Spa Fish. Bayarannya hanya RM5 selama 30 minit. Pak cik yang menjaga tempat itu sungguh baik sekali. Dia akan memberi minuman teh o ais limau semasa kami membiarkan ikan makan kaki kami eh eh tak, sel kulit mati kaki kami.

Ikan-ikan makan kaki kami!!!

Mulanya geli dan kebas. Seperti orang menguis kaki atau menggeleteknya. Setelah beberapa kali menjerit kerana geli, maka saya dan Nissa berjaya melawan ketakutan itu. Aidil tidak turut serta kerana dia takut ikan-ikan makan kaki dia. Ha ha ha

No camera please! - Aidil Khalid

Selepas spa fish, maka kami pun pulang dengan kepenatan dan lemak-lemak yang dibakar.

Pada hari Ahad pula, selepas pergi ke BookAxcess, maka kami meneruskan rencana membakar lemak dengan berkayak pula. Ini merupakan kali pertama kami berkayak di Tasik Shah Alam berhadapan bangunan PKNS itu. Bayarannya murah RM5 selama sejam.

Sesiapa yang mahu bersampan, boleh juga bersampan. Tetapi bagi kami bersampan itu tak thrill dan hanya untuk orang bercinta saja. Apa barang naik sampan?hi hi hi.. Kan Aidil kan kan kan.

Kami berkayak di tengah tasik sambil disaksikan oleh orang ramai. Kemudian kami berhenti di satu pulau yang ada di tengah tasik. Pulau itu menempatkan burung merak dan juga ayam. Aidil hampir sahaja mahu menangkap ayam itu tetapi usahanya tidak berjaya.

Selepas itu kami berlumba berkayak hingga hujung tasik. Perlawanan dimenangi oleh Aidil. Ala, dia lelaki, tenaganya kuat. Bolehlah. Saya kena elak perlanggaran berlaku (dengan nada tidak puas hati)

Selepas itu kami melalui bawah jambatan. Ada masanya kami sengaja membiarkan kayak itu terapung-apung tanpa mengayuhnya. Sangat mengujakan. Ada masanya kami terjumpa kura-kura dan buaya???

Nissa dan Aidil telah merencanakan stategi untuk menjatuhkan kayak saya yang gagak itu. Namun tidak berjaya. Hi hi hi. Kemudian kami telah bereksperimen untuk menyangkut tali di hujung kayak dan mmerangkaikan kayak seperti kereta api. Apa yang tidak seronok, saya yang kena berkayak tetapi mereka berdua dibelakang hanya meluncur mengikut kayak saya. Membuli sungguh!!! Sudah nasib kayak saya tiada tali yang boleh mengikat kayak saya pada yang lain. Tapi langsung tidak terasa membawa beban dibelakang.

Selepas berkayak, kami merencana mahu menikmati ABC yang sedap tetapi tidak jumpa pula yang ada di tepi tasik. Oleh itu kami singgah di kedai Ayam Bakar Wong Solo. Terbaik la.

Aktiviti bersukan akan menjadi aktiviti hujung minggu kami. InsyaAllah.

Gambar berkayak tidak diambil kerana takut kamera terkena air.

Hari Sabtu membakar lemak dikaki, hari ahad membakar lemak dilengan. Setahun lagi saya yakin akan menjadi kurus kering πŸ™‚ Percayalah!

Advertisements

8 thoughts on “Berkayak+berbasikal sambil bakar molekul lemak”

  1. Saya tak ikut fish spa tu bukan sebab takut, tapi sebab malas nak bukak kasutlah. Hehe. Okey, lain kali saya buat sekali — tapi tak mainlah yang ikan kecik tu. Saya buat di bekas yang ikan besar itu terus.

    Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s