Ramadan@2010


Malam ini Nuzul al-Quran.

Aktiviti seperti biasa.

Balik kerja, mandi, golek-golek, baca buku, siap-siap, pergi masjid.

Ya, tahun lepas saya tukang masak tak bertauliah di rumah. Aktiviti tahun lepas, balik kerja, masak-masak, mandi-mandi.

Tahun ini ada peningkatan. Bila dekat-dekat hendak pulang, tidaklah fikir, oh balik ini nak masak apa? Lauk apa ada di rumah? Balik pun terkejar-kejar dengan kereta-kereta supaya sampai rumah cepat. Tahun lepas merempit jadi bolehlah pulang awal, tahun ini sudah ada Arjuna menemani perjalanan pulang. Tahun ini, sekadar fikir malam ini mahu baca buku apa atau berapa surah yang dapat habis malam ini. Tenang sahaja.

Bulan Ramadan digalakkan menjadi tangan yang memberi tetapi kalau semua pun mahu jadi pemberi, siapa yang jadi penerima? Jadi tahun ini saya jadi penerima sahaja. Berbuka di masjid dan terima sahaja apa juadah yang mahu diberi tapi perlu fikir-fikir ayam golek, ayam percik, murtabak atau kuih sampan (oh oh oh kuih sampan). Lepas berbuka, terus solat maghrib, baca al-Quran, solat Isyak dan solat Tarawih. Sampai dirumah capai satu buku untuk dibaca. Alhamdulillah.

Ramadan kali ini disambut dengan sangat sangat sederhana. Tidak fikir pun mahu beli baju baru atau kasut baru. Mungkin pakai sahaja apa yang ada. Melintas di sepanjang bazar-bazar yang menjual segala persiapan raya pun tidak begitu teruja untuk membeli apa-apa. Entah-entah jadi seperti tahun lepas? Membeli kasut dan baju raya selepas seminggu raya? Tunggu dan lihat sahaja.

 

Ingin sahaja berkongsi pengalaman berbuka di Masjid Negeri. Pengalamannya memang berbeza. Jadi malam ini akan tangkap gambar sebanyak-banyaknya. Ya-lah mana boleh bercerita tanpa tunjuk bukti.

 

Selamat menyambut Ramadan, kawan-kawan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s