Salam Perantauan


Kami dari Universiti Jordan mengucapkan Selamat Hari Raya kepada sanak keluarga dan kawan-kawan yang berada di Malaysia terutamanya di Kampung Selangat, Kampung Sepakat, Kampung Melayu Ampang dan di seluruh pelusuk kampung di Malaysia.

Kami tak dapat pulang beraya kerana tiket kapal terbang sangat mahal sekarang. Huwa!

Well, gambar ini kami ambil tahun lepas semasa buat rombongan beraya dari rumah kawan. Semasa gambar ini ditangkap dan diupload di facebook, saya dan kawan-kawan berseloroh dan berkata, tahun depan boleh gunakan gambar ini untuk hantar ke Salam Perantauan. Latar dah macam kat Jordan dah.

Semasa di tahun universiti, saya rajin sekali melihat gambar-gambar salam perantauan, manalah tahu ternampak gambar kawan-kawan yang pernah kenal dan terputus hubungan. Masa itu zaman facebook bukanlah kegilaan ramai. Ramai juga kawan yang saya tak sangka akan terjumpa di antara ribuan salam perantauan. Namun lama-lama apabila jaringan hubungan sudah membuatkan dunia hilang sempadan. Salam perantauan sudah tidak menjadi benda yang mengujakan. Kalau dalam sesaat kita boleh mengetahui khabar kawan-kawan kita di seluruh dunia, salam perantauan seakan kurang value lagi. Mungkin itu yang saya rasa, mungkin lain apa yang mereka di kampung atau yang tiada kemudahan akses internet. Mungkin salam perantauan masih relevan lagi.

Sehingga tahun lepas, terdapat isu apabila pelajar UTP menghantar gambar berlatar Malaysia (tetapi seperti luar negara) dan membuat salam perantauan dan dihantar ke salah sebuah akhbar terkemuka tanah air (hiperbola, ok!) dan disiarkan. Mereka yang sengaja memparodikan salam perantauan. Mungkin semua telah jemu dengan segala protokol dan kebiasaan yang menjemukan di bulan raya dan cuba melanggar kebiasaan dengan begitu.

Tahun ini, rasanya Obefiend telah membuat troll untuk slaam perantauan dan mendapat sambutan yang menggalakkan daripada pelajar IPTA seluruh negara. Kadang kala lucu sungguh ucapan daripada mereka yang undersea ni.

Advertisements

2 thoughts on “Salam Perantauan”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s