Berulang 2 Tahun Jatuh Cinta


Dua tahun lepas, tepatnya pada hari ini, iaitu pada waktu ini, saya sedang dilanda murung kerana perancangan untuk kerja jadi tidak begitu teratur, berhadapan dengan komputer saya teringat seorang kawan saya mengesyorkan saya membaca sajak-sajak daripada seorang penulis Indonesia, yang menurut kawan saya, mungkin akan saya sukai kerana bahasa puisinya – kerana temanya iaitu hujan. Mulanya saya mengendahkan promosi kawan saya itu. Saya selalu begitu, sukar tertakluk kepada promosi seseorang. Namun, waktu itu saya menghantar pesanan ringkas, mohon berikan kembali nama penulisnya kerana saya perlu membaca sesuatu, sekurang-kurang pada waktu itu, untuk menghapuskan kemurungan dan kegundahan.

Saya menemui salah satu blognya dan dari satu puisi ke satu puisi yang lain dan saya sudah tahu waktu itu, saya sudah benar-benar jatuh cinta kepada kata-kata, kepada puisinya. Dalam diam, dia menjadi kekasih puisi saya. Dan saya akhirnya menemuinya di Makassar semasa pergi ke sana Jun tahun ini.

Saya menulisnya puisi kepadanya, dan waktu itu, hampir setiap hari saya menulis puisi kalau tidak puisi, saya akan memikirkan sejumlah kata-kata indah. Dan selepas dua tahun daripada waktu itu sekurang-kurangnya saya tahu bahawa puisi tidak semestinya perlu penuh dengan kata-kata susah.

Hari ini, saya mengucapkan selamat kepada Aan Mansyur yang sudah 2 tahun saya jatuh cinta kepada puisinya.

Saya akan kongsikan antara sajak yang pertama kali saya baca waktu itu dan membuatkan saya jatuh cinta kepada puisinya.

SAJAK BUAT ISTRI YANG BUTA
DARI SUAMINYA YANG TULI

Maksud sajak ini sungguh sederhana.

Hanya ingin memberitahumu bahwa baju
yang kita kenakan saat duduk di pelaminan
warnanya hijau daun pisang muda, tetapi
yang membungkus kue-kue pengantin
adalah daun pisang tua. Memang keduanya
hijau, tetapi hijau yang berbeda, Sayang.

Di kepalamu ada bando berhias bunga,
kau merasakannya tetapi mungkin tidak
tahu bunga-bunga itu adalah melati putih.
Sementara di kepalaku bertengger sepasang
burung merpati, juga berwarna putih.

Aku selalu membayangkan, hari itu, kita
seperti sepasang pohon di musim semi.
Kau pohon penuh kembang. Aku pohon
yang ditempati burung merpati bersarang.

Aku lihat, orang-orang datang dan tersenyum.
Mereka berbincang sambil menyantap makanan.
Tapi aku tak dengar apa yang mereka bincangkan.
Maukah kau mengatakannya padaku, Sayang?

(Aan Mansyur, 2007)

P/S: Punyalah semangat, siap buat entri ini auto update lagi J

 

Pasport Ekspres |Usman Awang, Ahmad Jais, Layar Lara|



Saya sukakan short filem ini. Oleh kerana ramai yang kata (ramai itu merujuk peminat filem tegar) short filem ini ada bau-bau The Darjeeling Limited (Membuatkan saya mahu cari filem itu) tetapi apa-apa pun short filem ini telah membuatkan saya jatuh cinta kepada Perlis, Perlis akan jadi destinasi cuti-cuti Malaysia tahun depan. Tahun ini tak bolehlah.

Pasport Ekspress tentang pencarian 3 orang lelaki, seseorang telah menemui jalannya. Roslan Mahmud (Mahmud seperti jadi nama yang hit sekarang, dalam KL 48 Hour pun wataknya Mahmood) yang memilih menjadi guru Bahasa Melayu dan mencintai puisi Usman Awang, mencari sesuatu yang tidak canggih di Perlis. Dan jatuh cinta kepada orang, tempatnya, suasananya. Si Ali yang kehilangan sumber inspirasi untuk membuat filem setelah terobsesi dengan filem Layar lara, Selubung dan XX Ray (saya rasa ini filem kesayangan pencinta filem Malaysia kan) Kadangkala saya rasa ada teknik dan galur dari filem Amelie yang digunakan bila mahu menggambarkan watak Ali apabila menyebut dengan tempat tarikh dan waktu serta peristiwa yang dilalui saat menggambarkan Ali yang meninggalkan ketupat dan lontong untuk menonton Layar Lara. Serta Umar Ghazi yang ingin ke Bangkok tetapi kehilangan passport. Kalau dilihat, watak yang membawa titik temu ialah Umar Ghazi, watak inilah yang paling seimbang sekali. Walaupun pada mulanya Umar Ghazi digambar terpengaruh oleh filem Indiana Jones, akhirnya dia tahu juga apa yang dia mahukan, mengumpul barang lama dan juga memori lama. Seperti kata Umar Ghazi,
Sebab tu semua benda yang kita ingat, kita kena simpan.
ah Umar Ghazi seperti saya versi lelaki. Cuma Umar Ghazi kacak lagi lah.

Pengalaman menonton banyak short filem juga filem juga drama tivi, selalu mendapati banyak penggunaan dialog yang dirasakan kurang perlu tetapi diletakkan dalam filem kerana mungkin untuk memanjangkan drama atau mungkin mereka hilang idea nak letak apa, tetapi dalam Pasport Ekspres saya selalu merasakan dialognya padat atau suara naratornya (Ah, suara narrator Redza Minhat, saya memang suka lakonan dia sejak Pisau Cukur) yang cukup rencah menceritakan apa yang patut diceritakan. Elemen menyelitkan petikan sajak Usman Awang itu antara yang saya suka kerana tidak dilihat terlalu berlebihan atau kelihatan mengada-ngada. Dan saya juga pasti banyak kata-kata dalam short filem ini menjadi quote di twitter mahupun facebook. Boleh cuba cari hastag #pasportekspres

Saya sukakan lagu-lagu yang dipilih untuk Pasport Ekspres. Membuatkan selepas tengok short filem ini, saya terus mendengar kembali Ahmad Jais dan Tan Sri SM Salim. Saya teringat pertama kali saya jatuh cinta dengan lagu Di Wajahmu Kulihat Bulan itu menerusi nyanyian Maman Teachers Pet dalam Perempuan Melayu Terakhir.

Untuk matlamat Astro Myhometown sememangnya short filem ini mencapai matlamatnya. Oh saya menunggu filem Rewan Ishak yang sepatutnya ditayangkan awal tahun ini iaitu KIL. Saya sampai boleh hafal thriller filem ini. Huwa. Bila nak keluarkan filem KIL ini. Sudah ramai “mengamuk” di fanpage KIL. Mari kita ramai-ramai tanya Rewan bila filem ini mau terbit tak?

Ehem, sila lihat minit ke 17.03. Buku yang dipegang itu kumpulan puisi Jiwa Hamba yang diterjemahkan ke Bahasa Inggeris oleh Institut Terjemahan & Buku Malaysia. Sesiapa yang tiba-tiba sahaja jatuh hati pada puisi Usman Awang selepas melihat short filem ini tetapi tak tahu itu buku apa, boleh dapatkan buku tersebut di galeri ITBM, kedai buku 1Malaysia, kedai buku Kinokuniya, Popular, Borders, MPH atau boleh sahaja beli secara online. Ingat kata-kata Roslan Mahmud, “20-30 tahun akan datang, tak ada dah benda ini.” Hehe..

Trivia:

1-Saya turunkan sajak penuh Jiwa Hamba oleh Usman Awang

Termenung seketika sunyi sejenak
Kosong di jiwa tiada penghuni
Hidup terasa diperbudak-budak
Hanya suara melambung tinggi

Berpusing roda beralihlah masa
Pelbagai neka hidup di bumi
Selagi hidup berjiwa hamba
Pasti tetap terjajah abadi

Kalau hidup ingin merdeka
Tiada tercapai hanya berkata
Ke muka maju sekata, maju kita
Melemparkan jauh jiwa hamba

Ingatkan kembali kata sakti
Dari bahang kesedaran berapi
Di atas robohan Kota Melaka
Kita dirikan jiwa merdeka

Usman Awang (1949)

2- Ayat Bukankah kecurigaan itu terbunuh ketika kita bersapa itu yang dikata oleh Roslan Mahmud dipetik daripada sajak Pemuda dan Gadis Tionghua. Kalau mahu sajak yang penuh, boleh dapatkan buku Usman Awang

3. Senarai lagu di dalam filem ini ialah Hidup Bukan Untuk Derita & Sumpah Setia (Ahmad Jais), Satu (S.M Salim & Zainal Abidin) & Layar Lara (Maman Teacher’s Pet)

Update : Saya baru sahaja kemas kini link untuk pembelian buku secara online 🙂

Aku Tentu Saja Tak Ada Di Antara Mereka


Sepanjang dua minggu yang gundah ini, untuk jalan yang sentiasa menemui kebuntuan, untuk semua rasa yang perlu saya pendamkan, untuk semua penafian dan penyembunyian di hadapan umum, dan untuk sebuah jawapan kepada semua penantian selama ini yang tidak pernah saya temui, saya tentu sahaja teringat sajak Sapardi Djoko Damono ini.

 

 

 

Kukirim Padamu

 

kukirimkan padamu kartu pos bergambar, istriku, 
par avion: 
sebuah taman kota, rumputan dan bunga-bunga, 
bangku dan beberapa orang tua, 
burung-burung merpati dan langit yang entah batasnya. 

aku, tentu saja, tak ada di antara mereka. 
namun ada. 

(Sapardi Djoko Damono)

Tentang Perbezaan


Saya dan Nissa’ selalu punya perbezaan ketara soal pemilihan puisi yang suka dibaca. Nissa’ bermula di MPR sebagai penyajak (walaupun dia sudah ada novel dahulu daripada saya) sedang saya sebagai cerpenis. Penyajak kegemaran ialah Muhammad Haji Salleh, sedangkan saya terlewat jatuh cinta pada puisi mencintai puisi Sapardi Djoko Damono dan T. Alias Taib. Namun kami juga punya penyajak kegemaran yang sama iaitu Zurinah Hassan, yang bila-bila kami tersesak di jalan raya, sajak Ingatan Pada Satu Kasih Tak Jadi akan cuba diingati dan cuba dibaca secara bersambung-sambung.

Kami jarang berbual soal sastera atau dunia sastera atau buku yang kami baca, walaupun sama-sama kenal melalui dunia sastera (MPR) melainkan perbualan kami di YM selalunya tentang peralatan komputer, wayang menarik, rencana poya-poya hujung minggu, sesekali tentang hati dan perasaan sambil bertukar-tukar lagu terbaharu di pasaran atau tentang gosip artis (KRU paling utama). Dan saya fikir begitulah kami menghormati perbezaan masing-masing, tanpa perlu menggariskan dengan jelas tentang perbezaan selera kami dalam dunia sastera.

Semalam, semasa berkunjung ke rumahnya dan buku Muhammad Haji Salleh boleh dikatakan ada di setiap penjuru bilik (haha, ini memang pemerian yang hiperbola) dan saya mengambil salah buku puisi Muhammad dan membacanya sekilas pandang dan menyatakan betapa puisi Muhammad bukan jiwa saya tetapi saya menyukai sebahagian besar sajak Muhammad Haji Salleh dalam Salju Shibuya dan juga buku yang baharu saya semalam, Kalau, atau dan maka. Nissa menunjukkan salah satu sajak kegemarannya, Selamat Pulang, Juita dalam buku Kalau, atau dan maka serta membacanya dengan penuh kegembiraan dan saya, meski saya tidak begitu menyukai sajak Muhammad akan membiarkan sahaja Nissa berkongsi kegembiraannya dan kerana ada waktunya saya juga akan berkongsi kegembiraan saya apabila membaca rentetan sajak-sajak yang saya sukai.

Dan saya terfikir, jika kita terlalu mencari persamaan untuk rasa serasi dengan seseorang atau mahu mencari orang yang punya persamaan sahaja, kita akan terlepas beberapa perkara dalam hidup. Menyandarkan persahabatan kerana persamaan itu sebenarnya juga sangat bahaya, kerana apabila kita bertelegah, tiada apa yang boleh menyanggah persahabatan itu lagi. Perbezaan juga mengajar kita untuk lebih menghormati kawan kita dan juga membuatkan kita lebih tahu tentang perkara yang kita tidak tahu seperti software PC misalnya. Hehe…

Saya turunkan puisi yang dibaca oleh Nissa Yusof malam tadi dan ada beberapa perenggan yang saya suka alun bahasa Muhammad Haji Salleh berbanding dalam buku Aksara Usia.

 

Selamat Pulang, Juita

(buat juita, yang lahir pada 17 Ogos 1981)

 

i

selamat pulang, juita

ini rumah kita,

ruangnya sederhana,

tetapi bertetangga baik,

oleh itu lebarnya sekampung.

Kau akan besar di laman keliling

Di bawah lindung mangga depan,

Mengait jambu di musim hujan,

Menjaga dan menyarung putik cempedak,

Dan mengutip langsat luruh

 

Ii

Di rumah ini, kau akan tau nanti,

Bahawa kami inginkan kau bebas

Kerana kebebasan itu lingkungan wujud

Yang akan menumbuhkanmu

Memperpucukkan percaya

Berbunga menjadi benih baru

Kebebasan bermakna mempelajari tanggungjawab

Yang datang dengan hak

Kebebasan membantu perasaan

Seperti ia melahirkan fikiran

 

iii

Kebebasan itu pahat pada tangan tukang

Warna pada pandangan

Dan kata pada fikiran

Belajarlah jiwanya

Supaya kau hidup bebas

 

iv

Kami inginkan kecantikan untukmu

Kerana kau perempuan

Tapi kami pohon

Ialah kecantikan yang diamanatkan kebijaksanaan

Ditegakkan oleh keluasan hidup

Diarahkan oleh ilmu

 

v

Selamat pulang juita

Ini rumahmu

Kami aturkan ruang untukmu

Aturkan hari kami

Supaya kau menjadi matahari

 

Muhammad Haji Salleh

(Kala, Atau dan Maka, DBP)

(Selamat Pulang Juita (terjemahan ke Sepanyol), ITBM 2009)

 

 

Sajak ini juga telah diterjemahkan ke dalam bahasa Sepanyol oleh Institut Terjemahan & Buku Malaysia pada tahun 2009 dalam buku berjudul Selamat Pulang, Juita. Kalau siapa yang tidak jumpa kumpulan puisi asalnya, boleh juga dapatkan yang versi terjemahan yang juga punya versi bahasa Melayu.

 

Buku Murah Buku Murah


Untuk pembeli buku tetapi duit selalu sahaja tidak cukup, mereka akan mencari-cari di mana lubuk untuk membeli buku dengan harga murah. Kalau buku itu terpakai sekali pun, masih juga dicari. Sebab itu carian kedai buku terpakai selalu sahaja ada di blog ini hamor setiap hari dan pertanyaan di manakah kedai buku terpakai di kawasan-kawasan tertentu.

Saya selaku pembeli juga amat sedar apabila pembelian buku kadangkala mencekik diri juga tetapi nafsu tidak dapat menghalang perkara itu terjadi. Ramai orang berkata, pergi sahaja ke perpustakaan, pinjam sahaja buku, apa susah. Tetapi orang tidak faham, perasaan memiliki buku itu. Saya pernah tuliskan dalam cerpen Mabuk Buku dan Ciuman Pada Buku tentang hal ini.

Lebih-lebih lagi kerja saya banyak pula bersangkut paut dengan dunia buku dan banyak pula berjumpa penulis, maka kini saya punya hobi baru, membeli buku berkembar dengan tanda tangan penulisnya sekali. Jadi harus beli buku kan?

Kalau untuk pilihan buku Bahasa Inggeris yang murah, saya sudah punya syurganya. BookAxcess di Amcorp Mall dan juga Payless Sales, juga beberapa buah kedai terpakai yang saya jumpa. Kalau maklumat lanjut boleh rujuk di entri ini dan ini. Tetapi untuk buku Bahasa Melayu sememangnya susah untuk jumpa buku dengan harga diskaun dan murah melainkan membelinya terus di kedai buku penerbit. Jadi saya selalu tunggu pesta buku. Tetapi selalu juga tiba pesta buku, duit saya sedang menyusut dan ada beberapa hal lain yang perlu saya dahulukan. Sedih kan.

Minggu lepas, di Pudu Sentral saya sempat pergi ke pelancaran kedai Buku 1Malaysia. Ketika saya masuk, barisan di kaunter bayaran semakin memanjang dan bunyi ting ting tanda pengimbasan barcode buku dan pembuka peti tunai tidak putus-putus. Bagi saya ini satu perkara yang baik, maksudnya orang tidak berhenti-henti membeli buku.

Buku di Kedai 1Malaysia sudah diletakkan diskaun 15% untuk semua buku. Jadi tidak perlu ditanya, buku ini sudah diskaun atau belum, tetapi terdapat juga buku yang diberi harga flat rate seperti RM10 atau RM5 bergantung kepada kedai ini juga. Saya fikir lokasinya di tengah-tengah KL membolehkan orang yang selalu sahaja bertanya, di mana saya mahu dapatkan buku terbitan syarikat sekian-sekian, ITBM contohnya atau DBP, maka di sini boleh menjadi jawapannya. Buku-buku yang susah nak dapat terutamanya buku Bahasa Melayu boleh dibeli dengan harga diskaun 15% sepanjang tahun 365 hari tanpa putus.

Di sana saya membeli buku Lots Of Lat dengan harga RM13 dan saya ingin beli banyak buku lagi tetapi cash di tangan hanya cukup-cukup untuk beli buku Lat dan ATM berada di bawah. Jadi saya pegam mata dahululah beli buku Lat. Buku lain harus tunggu dulu. Sabaq ya, tak lama lagi mereka akan masuk dalam rak saya. Tengoklah!

Dan ada juga ruang sederhana untuk penulis atau pelukis membuat aktiviti di sana. Walaupun platform itu sederhana kecil tetapi ruang adalah penting untuk aktiviti berkaitan dengan buku. Pengalaman saya mencari ruang untuk Borak Buku, yang paling penting kerjasama daripada pihak kedai untuk memberi peluang untuk aktiviti dijalankan. Jadi nampaknya Kedai Buku 1Malaysia boleh dijadikan salah satu tempat untuk promosi buku.

Tetapi apa yang menyedihkan apabila tiada langsung majalah atau buku DBP di sini. Saya telah baca bahawa Kedai Buku 1Malaysia ada menjual buku DBP yang kini hanya boleh didapati di sedikit kedai selain koperasi DBP (yang buka ikut office hour). Seharusnya DBP mengambil kesempatan ini untuk mempromosikan buku dan menjual kembali majalah mereka yang ramai orang mahu beli tetapi tidak banyak tempat mahu menjualnya.

Jadi Pudu Sentral boleh jadi salah satu tempat berkunjung hujung minggu J