Buku Cerpen Terbaik 2014 – Terbitan Buku Fixi


Kalau ada yang masih ingat, tahun lalu saya punya satu sahaja cerpen yang diterbitkan di Berita Harian diterbitkan bulan Mac 2014, berjudul “Tiada Kota di Dasar Cawan”, kemudian saya pun konon-konon menyepi di angin lalu.

Kemudian dalam awal tahun ini, saya dihubungi Amir Muhammad mengatakan cerpen saya itu dipilih untuk dimasukkan dalam buku Cerpen Terbaik 2014. Mesti tertanya-tanya apakah Cerpen Terbaik 2014? Mengapa cerpen itu dipilih? Apakah kriterianya? Adakah perlu dihantar penyertaan seperti HSPM? Jadi saya kongsikan petikan e-mel yang telah dikirimkan Amir kepada saya awal tahun lalu.

Pihak kami (Buku Fixi) akan menjalankan projek tahunan yang bertajuk CERPEN TERBAIK. Ini diilhamkan oleh antologi-antologi lain di dunia seperti Best American Short Stories yang diterbitkan oleh Houghton Mifflin Harcourt: http://www.hmhbooks.com/hmh/bestamerican/shortstories (yang saya selalu baca masa kat universiti dulu).

Konsepnya begini: Seorang editor akan cuba membaca sebanyak mungkin cerpen yang diterbitkan dalam sesuatu tahun. Untuk 2014, editor yang kami pilih ialah Wan Nor Azriq. Sumber asal setiap cerpen ialah buku antologi, majalah, zine dan suratkhabar

Jadi lebih kurang begitulah, dalam e-mel itu juga menyertakan senarai nama penulis lain yang dipilih, dari pelbagai penerbitan seperti Dewan Sastera, Zine, Tunas Cipta, Berita Harian, Dewan Budaya, penerbit ITBM, penerbit FIXI, Eksotikata, Buku Hitam Press. Maksudnya pelbagai jenis penerbit meliputi penerbit perdana, marjinal, persendirian, atas tanah, atas angin, asalkan cerpen itu diterbitkan pada tahun berkenaan akan dinilai dan dikumpulkan oleh editornya.

Kelab Malam – Mim Jamil (Malam)

Di dalam Mulutnya Ada Kota – Roslan Jomel (ITBM)

Bakso – Sijasad (zine sendiri)

Hujan Keruh Di Jogja – S. M. Zakir (Berita Minggu)

Anak-Anak Seni – Kamal Ishak (Dewan Budaya)

Star Trek: The Relation Ship – Sinaganaga (Eksotikata)

Kiri Kopilasi-Kecil – Khairul Muttaqin (Buku Hitam Press)

Gadis Basah – Laurent Metzger (Dewan Sastera)

Tiada Kota di Dasar Cawan – Ainunl Muaiyanah Sulaiman (Berita Minggu)

Oil Crisis – Terence Tang (Esquire Malaysia)

Disosiasi – Khairil Idham Ismail (Tunas Cipta)

Insomnia di Rumah Terbalik – Lee Kok Chih (Dewan Kosmik)

Basikal Terbang Dan Misteri Kematian Profesor Jabbar – Ruhaini Matdarin (Dewan Bahasa)

Nafas-Nafas Terakhir – Hasnizal Ehsan (Buku Hitam Press)

Patung – Mohammad Zakri Zakaria (Berita Minggu)

Perempuan yang Pulang ke Lautan – Johan Radzi (Tunas Cipta)

Best Kept Secret – Julya Oui (Here Be Nightmares)

Ceritera – Mohd. Fadzil Yusof (Dewan Budaya)

Apa-apa pun ini kulit bukunya, yang sangat cantik dan hype! Dan saya sangat suka sebab menggabungkan 2 elemen warna yang saya sangat cintai, ungu dan biru.

11001782_800401480008876_6378373658364412943_nApa-apa pun buku ini hanya akan dijual pada Putrajaya International Book Fair 2015Β dan majlis pelancarannya pada 20 Mac 2014, jam 12.00 tengah hari, Dewan Gudang Ilmu, Putrajaya International Convention Centre. Jemput hadir… Mengikut peristiwa BukuΒ Malam, biasanya buku edisi terhad yang takkan dicetak semula ini, laris bagai pisang goreng pada waktu petang cuti. Gituuu.

11009207_800401713342186_3056073369623210950_n (1)Dengar cerita, ini projek tahunan, mungkin tahun ini ada lagi, yang hendak karyanya dinilai boleh berhubung dengan editornya, Wan Nor Azriq πŸ™‚

Advertisements

4 thoughts on “Buku Cerpen Terbaik 2014 – Terbitan Buku Fixi”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s