KEPUTUSAN SAYEMBARA PENULISAN ITBM-PENA-BH 2


1512807_985940788083803_6093702240814718077_n

KATEGORI NOVEL:

Hadiah Pertama (RM15,000 + medal + sijil)
Jong Chian Lai
Ah Fook

Hadiah Kedua (RM12,000 + medal + sijil)
Hasanuddin Md Isa
Sarjana Bangsa

Hadiah Ketiga (RM9,000 + medal + sijil)
Asari Ismail
Embargo

Hadiah Sagu hati (7 x RM3,000 + medal + sijil)
• Neor Razak Neor Hashim ( Berjalan di Negeri Suhad)
• Ruhaini Matdarin (Trivia)
• Amer Hmzah L. Kadir (Bedar Tanpa Laut)
• Nazri Hussein ( S.P.I.D.E.R Teori Sang Labah-Labah)
• Norhisham Mustaffa (Guran)
• Hafizah Iszahanid (Bukan Orang-Orang)
• Budiman Mahamood ( Galau)
KATEGORI KUMPULAN CERPEN:

Hadiah Pertama (RM10,000 + medal + sijil)
Ahmad Fadhlil Mohamad Pakarul-Razy
Pascasejarah

Hadiah Kedua (RM7,000 + medal + sijil)
Syahidatul Munirah Badrul Munir
Lela Rentaka

Hadiah Ketiga (RM5,000 + medal + sijil)
Jasni Matlani
Pembunuh Anarki

Hadiah Sagu hati (7 x RM2,000 + medal + sijil)
• Abang Median Abang Said (Cacing di Dahi)
• Siti Salbiah Raduan (Segara Lazuardi)
• Hafizah Iszahanid ( Perempuan Berambut Merah)
• Nazri Hussein (Cahaya Pelita Nurani)
• Ruhaini Matdarin (Jenaka Si Darah Lagenda)
• Mohd Ali Salim (Kapal Perang)
• Haizir Othman (Siaran Radio Lewat Pagi)

KATEGORI KUMPULAN PUISI:

Hadiah Pertama (RM10,000 + medal + sijil)
Muhammad Lutfi Ishak
Dondang Pembukaan

Hadiah Kedua (RM7,000 + medal + sijil)
Mohd Rosli Nik Mat
Matahari Itu Jauh

Hadiah Ketiga (RM5,000 + medal + sijil)
Jasni Matlani
Dongeng Perkebunan

Hadiah Sagu hati (7 x RM2,000 + medal + sijil)
• Ramli Selamat (Malam Hujan dan Oksimoron)
• Lim Kim Hui (Metamorfosis Kimchi)
• Zainal Abidin Suhaili (Merdeka Burung)
• Ramzah Dambul (Dari Cinta kepada CInta)
• Hamir Habeed Mohd Abdul Settar (Ceritera Dari Daerah Luruh)
• Sholihin Osman ( Sangkar Alam)
• Rahimidin Zahari (Sehelai Daun Kenangan)

PBAKL2015: Panduan Membeli-belah di Reruai (Booth) ITBM (Institut Terjemahan & Buku Malaysia)


Ahem! Menjelang Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur bermula 24 April-3 Mei 2015 di PWTC seperti biasa, tawaran diskaun pun bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Banyak sekali sehingga rambang mata dan terlepas tawaran yang menarik dan menjimatkan. Apatah lagi GST yang memang menguras poket kita sendiri. Jadi, apakah tawaran di reruai ITBM sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2015 supaya anda boleh mempersiapkan duit dan merangka perbelanjaaan dengan penuh hemah dan bergaya? Ewaaah!

Tawaran : Istanbul, Aku Datanggggg!!!

11083782_10153221114069464_8658991962014373982_o

Kepada sesiapa yang pernah menonton Istanbul, Aku Datang mahupun Manisnya Cinta di Cappodonia (sayalah salah satu daripadanya) mesti ada keinginan untuk ke sana kan kan, Tapi tiket mahal dan penginapan pun mahal. Kalau tahun-tahun lalu, tiket ke London, kemudian tiket ke Perancis tahun ini ke Istanbul ke Kita? Caranya mudah! Beli buku sehingga RM50 dalam satu resit dan melayakkan anda satu borang penyertaan ke peraduan ini. Isi dan jawab soalan mudah sahaja. Bagaimana kalau beli RM100? Dapat dua borang, dan begitulah seterusnya. Semakin banyak anda beli semakin banyaklah peluang untuk ke Istanbul (sebab ada banyak borang penyertaan dan boleh jawab banyak-banyak)

Takkan tiket ke Istanbul sahaja? Ada juga hadiah percutian ke Langkawi, Redang dan juga Tioman untuk 3 pemenang terpilih dengan jawapan yang memberangsangkan. Tapi, mesti tertanya macam mana nak beli sampai RM50 tapi boleh dapat banyaaaak buku. Teruskan pembacaan anda.

Tawaran : Happy Hour 40%

 web-banner-Happy-Hour-980x140

Bangun pagi, akan selalu sahaja murah rezeki. Selalunya diskaun waktu biasa mungkin sahaja 10% ke, 20% ke tapi kalau bangun awal macam burung, boleh dapat rezeki lebih. Hihi. Ada tawaran diskaun 40% untuk semua buku selama 1 jam (10.30 pagi-11.30 pagi) setiap hari. Ya, untuk semua buku. Tapi satu jam sahaja setiap pagi. Tawaran ini sangat bagus untuk pelajar yang bajet sedikit, mahupun orang bekerja yang nak beli banyaaaak buku dengan diskaun yang banyaaaaakkk.

Tawaran : Dapatkan Tanda Tangan Penulis (Sesi Bersama Penulis) + 30%

web-banner-sesi-bersama-penulis-980x137

Sudah berlari-lari dengan penuh kegigihan untuk mengejar Happy Hour tapi tidak berjaya sampai tepat waktu, walaupun terbangun lambat pula. Jangan bersedih! Lihat jadual sesi bersama penulis, setiap hari ada senarai penulis buku ITBM akan datang mempromosikan buku mereka. Setiap sesi hanya sejam sahaja. Dapatkan tanda tangan penulis tersebut dan anda layak mendapat diskaun 30% untuk semua buku terbitan ITBM. Tanda tangan dapat, diskaun pun dapat. Yay!

Tawaran: Tambahan Diskaun, Baucar Buku 1Malaysia

 KB1M-980x139

Sementara ini, simpan baik-baik baucar buku 1Malaysia anda dan gunakan sebaiknya sewaktu pesta buku ini. Ada tambahan 10% diskaun untuk pembeli yang membeli menggunakan BB1M untuk semua buku.

 

Tawaran: 8 buah buku RM50

web-banner-Kolam-980x139

Tawaran ini sesuai sekali untuk ibu bapa yang ingin mencari buku cerita bergambar kanak-kanak versi terjemahan Bahasa Melayu yang berkualiti. ITBM sememangnya ada banyak siri untuk buku-buku sedemikian rupa. Beli 8 buah buku dengan harga sebanyak RM50 sahaja. Biasanya kalau beli 8 buah buku harganya RM120, harga satu buku bergambar penuh warna-warni itu biasanya RM10-RM15. Mengikut rekod tahun-tahun lepas, ‘kolam’ jualan ini tidak lengkang daripada kunjungan ibu bapa yang mencari buku-buku berkualiti. Bukunya bukan buku terpakai atau untuk menghabiskan stok sebaliknya buku baru lagi dan cantik sekali!

Tawaran : Diskaun 40% beli online

web Banner PBAKL 2

Kalau yang duduk jauh mesti macam, ah ini tidak adil tidak adil tidak adil bagiku. Sebab pesta buku hanya di KL sahaja, bagaimana dengan di Sabah dan Sarawak? Di Kelantan hatta di Perak sekalipun yang tidak dapat datang ke PBAKL2015? Bertenang. Ada tawaran diskaun 40% untuk pembelian buku atas talian di ecommerce.itbm.com.my. Pilih sahaja buku yang mana berkenan dan cuma tambah kos pos sahaja. Jadi, anda jimat perjalanan ke PWTC2015, dan boleh membeli-belah dengan klik-klik sahaja buku yang anda berkenan. Kalau nak preview buku, pergilah kedai buku berdekatan, belek-belek buku ITBM dan senaraikan buku berkenan. Tiba tarikh pesta buku, klik-klik apa yang patut dan tunggu buku itu datang kepada anda. Mudah kan?

Tawaran: Ulas Buku dan Menang Gajet!

 web-banner-Ulas-buku-980x141

Anda fikir, selepas habis pesta buku, maka tamatlah tawaran menarik itu? Tidak, tidak sama sekali. Ada pula peraduan review buku. Kali ini peraduan ulas buku tanpa perlu sertakan nombor resit seperti tahun-tahun sudah. Jadi siapkan review buku selepas membeli buku ITBM. Buat review banyak-banyak dan terbaik supaya potensi menangnya tinggi. Hadiah pun menarik! Dengarnya ada Iphone, ada Samsung Galaxy Note dan juga kamera Go Pro serta baucar buku.

Caranya, selepas membaca, review buku tersebut di blog mahupun Facebook, dan kemudian kongsikan di Facebook ITBM. Pastikan post anda itu public supaya semua orang boleh baca dan panel pun senang menilainya. Nak pilih buku apa-apa pun tak kisah, yang penting buat ulasan, kongsikan di Facebook ITBM dan doa-doa sahaja ulasan itu mendapat hati juri, tadaaaaa mana tahu rezeki dapat hadiah gajet terkini itu.

Jadi, silalah mula intai-intai judul buku terbitan ITBM ya. Klik LIKE Facebook ITBM untuk mendapat tawaran dan informasi terkini! Entri ini akan dikemas kini kalau-kalau ada tawaran lanjut ya 🙂

Siapkan

Memulakan Nota Editor


Semasa Majlis Penyampaian Hadiah serta Pelancaran Karya Pemenang Sayembara Fiksyen Sains Dan Teknologi UTM (yang mana kawan saya yang popular itu, Fadli Al-Akiti menang tempat kedua dengan novelnya Leksikon Ledang) saya bertemu dengan Kak Azah Aziz. Kalau yang mengikuti HSKU, nama Kak Azah ini ini sinonim sekali sebagai editor untuk buku-buku karya pemenang. Saya pandang tinggi kepadanya, kerana editor senior yang banyak benar pengalamannya. Jadi kalau punya kesempatan saya akan berbual panjang dengannya tentang dunia penerbitan.

Semasa bertemu, sempat juga berbual-bual sedikit panjang. Antara perbualan itu, Kak Azah menasihati untuk memasukkan nota editor dalam buku kendalian saya terutamanya kalau ia melibatkan buku mewah atau buku-buku yang mendapat sentuhan daripada editor.

Saya khuatir juga untuk melaksanakan hal itu kerana beberapa hal seperti amalan penerbit saya tidak memasukkan nota editor. Lalu saya fikir, saya kongsikan saya di laman sosial saya yang lain. Tapi seperti yang kawan-kawan sedia maklum, saya ada hubungan suka-benci dengan Facebook dan Twitter kerana sifat mereka yang tidak mesra gelintar. Kalau mahu cari tulisan kita yang lama, mahu berpeluh juga berbanding menggunakan blog.

Namun, saya juga sebolehnya tidak mahu dikenali di blog ini dengan sisi pekerjaan saya melainkan menulis sahaja. Saya fikir, saya mahu selamanya bersembunyi sisi pekerjaan saya dari blog ini juga wajah saya. Kerana kalau di media sosial Facebook, saya boleh mengawal siapa yang boleh membaca status saya, walaupun tidaklah terkawal sepenuhnya.

Tapi saya berpegang kembali dengan kata Kak Azah, nota editor adalah untuk rujukan dan rakaman bagi pengkaji dan pembaca. Jadi saya memulakan nota editor saya tentang buku-buku yang pernah saya kendalikan. Sebagai rakaman pekerjaan saya. 🙂

Berjalan Bersama Ratih Kumala


Sebulan sebelum Ratih Kumala datang ke Malaysia, Eka Kurniawan ada menge-melkan kepada saya, mengatakan isterinya akan liburan di Kuala Lumpur. Kebetulan saya mengenali Ratih Kumala melalui bukunya Gadis Keretek yang memotretkan kisah wangi-masin industri keretek di Jawa. Bukunya saya beli tahun 2013 ketika Pesta Buku Indonesia, Jakarta. Jadi saya sungguh gembira menerima kedatangan Ratih di KL bersama temannya.

Ketika dibawa ke Kafe Quar/Tet di Taman Tun Dr. Ismail, saya dan teman serta Ratih ada berbual intim tentang sastera, dunia buku, dunianya bersama Eka, yang saya susun dalam perbualan yang tak direkodkan tetapi ada menyusup dalam ingatan saya. Perbualan ini mungkin sahaja bukan dalam bentuk susunan yang betul atau tidak begitu tepat jawapannya tapi mirip-mirip pun boleh sahaja kan tetapi ya, apa sahaja yang melintas dalam ingatan saya 🙂

1) Bagaimana perasaannya menulis Gadis Keretek?

Ratih: Ya, itu penulisanku yang lama sekali. 4 tahun termasuk research dan aku pegi ke perusahaan kecil untuk menemuramah pengusaha itu semua. Selepas selesai menulisnya, aku seronok sekali, Yeayy tidak perlu lihat lagi tulisan itu. Tetapi beda sekali dengan Eka. Dia itu sabar sekali menulis ceritanya. Kalau tidak bagus, dia akan ulang menulis. Aku tidak begitu.

2) Susah, bekerja dan menulis?

Ratih: Susah. Kerana itu, aku tidak serius sangat menulis. Tidak seperti Eka. Kerana aku kerja di station TV, lebih banyak menulis skenario berbanding cerpen atau novel.

3) Novelmu itu tentang apa dan mengapa kamu menulisnya?

Ratih: Novel Gadis Keretek itu ditulis untuk keluarga ibuku. Kerana sejak kecil ibuku bercerita tentang perusahaan keretek milik datukku. Mereka itu orang sugeh (kaya) dan rumah mereka besar sekali. Aku tidak tahu mengapa mereka menghentikan perusahaan keretek tersebut. Dalam novel itu, Keretek Djagat adalah milik datukku. Ya, dengar-dengar memang seperti itu. Datukku mencuri resipinya seperti dalam novelku.

Aku menulis Kronik Betawi pula kutulis untuk ayahku kerana ayahku orang Betawi. Aku tulis itu juga tentang Jakarta yang sangat berlainan dengan Solo, tempat tinggalku.

4) Kemudian tiba emel dari Eka menceritakan tentang anaknya, Kinan yang kerinduan.

Ratih: Haha. Eka ini menulis perihal anakku seperti cerpen. Seharusnya ringkas sahaja. Kata anakku rindu. Aku kan faham. Tetapi Eka memang begitu. Sangat sastera. Menulis perihal anakku siap dengan deskriptif air matanya berlinang-linang. Haha (kata Ratih sambil tertawa girang)

5) Kemudian rakannya menyampuk

Larasati: Ratih ini ketika zaman sekolah sudah minat sastera. Kalau beli perfume. Aku kan pakai Rexone sahaja tapi kalau Ratih beli Bodyshop kerana baunya. Dan akan dinyatakan baunya itu asalnya dari mana sih. Dia itu memang minat sastera sejak SMA

6) Tentang dunia penulisan di Jakarta

Kalau di Indonesia banyak sekali komunitasnya. Masa aku di Solo, aku sendiri dalam komunitas Baca Bumi Manusia. (Kami menyampuk, tidak perlu lagi Salihara?). Hahaha. Ya, tidak hanya Utan Kayu dan Salihara sahaja. Kalau di Malaysia apa punya komunitas seperti itu? (Kami jawab banyak sekali, tapi tentu tidak sebanyak di Indonesia)

Perbualan kami melarut banyak. Tentang Djenar Mas Ayu dan anaknya, gosip dunia hiburan Indonesia (kerana Ratih bekerja di Trans TV) tentang Kinan, tentang penulisan Eka dan dia serta projek masa depannya. Tentang banyak hal lagi. Nyata beza sekali keramahan Eka dan juga Ratih. Ratih periang sekali orangnya.

Saya mendapat kumpulan cerpen terbaru Eka Kurniawan, iaitu Perempuan Patah Hati yang Kembali Menemui Cintanya Dalam Mimpi serta kumpulan cerpen Ratih yang lainnya.

Oleh kerana tujuan Ratih untuk liburan sahaja, jadi saya tidak mengatur apa-apa temuramah mahupun acara. Mungkin lain kali sahaja. Tunggu Ratih dan Eka datang bersama Kinan, mungkin 😉