3 Budak dan Seruling


cf2410732b74641d250fa2107b68eeb0

Di Ruai, Melaka (sebuah rumah inap berkonsepkan B&B), semasa perbualan larut malam setelah ‘mabuk’ ayam BBQ. Johan Radzi bertanya soalan ini kepada saya.

“Ada tiga orang budak, datang kepada kau membawa sebuah seruling dan menuntut hak mereka kepada seruling itu. Budak pertama mengatakan dia berhak mendapatkan seruling itu kerana dalam kampung itu hanya dia seorang yang pandai bermain seruling, beri kepada dia, dia akan mainkan dan semua orang boleh mendengar nyanyian serulingnya dan berasa gembira. Budak kedua mengatakan dia lebih layak terhadap seruling itu kerana dia orang miskin, dengan seruling ini, dia boleh belajar memainkannya perlahan-lahan dengan pertolongan semua orang dan keluar daripada kemiskinan itu. Budak ketiga mengatakan, dialah yang paling berhak kerana dia tuan punya seruling itu, dia yang membuatnya, walaupun dia tidak pandai memainkannya, seruling itu telah hilang pada suatu hari dan dia menemuinya semula dan seruling itu wajib menjadi miliknya.”*

Johan meminta saya memilih, kepada siapakah seruling itu patut diserahkan.

Pada mulanya saya enggan menyerahkan kepada sesiapa kerana semua kelihatan layak, tetapi seruling itu tetap harus diserahkan kepada seseorang.

Saya memilih, mengapa tidak budak pertama yang pandai memainkan seruling itu menggunakan kepandaiannya untuk menghiburkan orang ramai, seruling harus dimainkan fungsinya. Kemudian, dengan kepandaiannya dia akan mengajarkan budak kedua untuk memainkan seruling tersebut sehingga boleh menjana pendapatannya sendiri. Kemudian, seruling itu diserahkan kepada budak ketiga yang sememangnya  pemilik asal seruling itu.

Johan tersenyum selesai saya menawarkan penyelesaian. Dia menerangkan maksud di sebalik soalan itu dan simbol yang mewakilinya. Ketiga-tiga budak itu mewakili budak pertama mewakili utilitarianism, budak kedua mewakili sosialisme dan ketiga mewakili liberalisme. Saya terfikir tentang beberapa perkara.

Berbalik kepada persoalan awalnya, pokok persoalannya ialah kepada siapakah seruling itu harus diserahkan, jadi saya harus bertindak untuk menyerahkan seruling itu kepada seseorang berdasarkan hujah-hujahnya dan pendirian saya dan bukannya memberi penyelesaian dalam bentuk berbeza yang adil kepada semua.

Dalam dunia yang ideal, saya mahukan penyelesaian seperti itu, yang mana semua boleh menikmati seruling itu dalam skala keperluan mereka. Budak pertama berhujah, dia pandai bermain seruling, ya mainkan seruling itu, setelah semua gembira, ajarkan kepada budak kedua agar boleh menggunakan kemahiran bermain seruling dan keluar daripada kemiskinan, tetapi budak pertama dan budak kedua tetap bukan pemilik hak seruling itu, di mana akhirnya harus dikembalikan kepada budak ketiga.

Tetapi tidak semua boleh berfikiran begitu. Ia terlalu idealis, Johan membalas. Tapi zaman berubah dan kita tidak boleh totok kepada satu budaya atau jajaran sahaja, saya tidak puas hati. Saya merasakan kita harus berubah dan bertindak mengikut keadaan. mengambil sifat terbaik daripada satu fahaman  dan mengaplikasikannya.

Azriq membalas, ia akan berbalik kepada idea multiculturalism (multi budaya). Tapi ia porak peranda pasca Obama mengatakan, Change tetapi menghantar bom ke negara lain.

Pasca mabuk ayam BBQ, sosej, jagung dan keledek bakar dan asap dari arang yang tersisa, kami menyimpulkan dunia tidak pernah bersedia untuk globalisasi. Mereka tidak bersedia merentas dunia dan saling mengambil dan diambil. Akhirnya mereka menjadi konservatif, kembali mempertahankan hak dan mengatakan, make our country great again.

Nota:

*soalan ini diubahsuai daripada persoalan yang diajukan oleh Amartya Sen dalam buku The Idea of Justice

2 thoughts on “3 Budak dan Seruling

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s