Pasport Ekspres |Usman Awang, Ahmad Jais, Layar Lara|



Saya sukakan short filem ini. Oleh kerana ramai yang kata (ramai itu merujuk peminat filem tegar) short filem ini ada bau-bau The Darjeeling Limited (Membuatkan saya mahu cari filem itu) tetapi apa-apa pun short filem ini telah membuatkan saya jatuh cinta kepada Perlis, Perlis akan jadi destinasi cuti-cuti Malaysia tahun depan. Tahun ini tak bolehlah.

Pasport Ekspress tentang pencarian 3 orang lelaki, seseorang telah menemui jalannya. Roslan Mahmud (Mahmud seperti jadi nama yang hit sekarang, dalam KL 48 Hour pun wataknya Mahmood) yang memilih menjadi guru Bahasa Melayu dan mencintai puisi Usman Awang, mencari sesuatu yang tidak canggih di Perlis. Dan jatuh cinta kepada orang, tempatnya, suasananya. Si Ali yang kehilangan sumber inspirasi untuk membuat filem setelah terobsesi dengan filem Layar lara, Selubung dan XX Ray (saya rasa ini filem kesayangan pencinta filem Malaysia kan) Kadangkala saya rasa ada teknik dan galur dari filem Amelie yang digunakan bila mahu menggambarkan watak Ali apabila menyebut dengan tempat tarikh dan waktu serta peristiwa yang dilalui saat menggambarkan Ali yang meninggalkan ketupat dan lontong untuk menonton Layar Lara. Serta Umar Ghazi yang ingin ke Bangkok tetapi kehilangan passport. Kalau dilihat, watak yang membawa titik temu ialah Umar Ghazi, watak inilah yang paling seimbang sekali. Walaupun pada mulanya Umar Ghazi digambar terpengaruh oleh filem Indiana Jones, akhirnya dia tahu juga apa yang dia mahukan, mengumpul barang lama dan juga memori lama. Seperti kata Umar Ghazi,
Sebab tu semua benda yang kita ingat, kita kena simpan.
ah Umar Ghazi seperti saya versi lelaki. Cuma Umar Ghazi kacak lagi lah.

Pengalaman menonton banyak short filem juga filem juga drama tivi, selalu mendapati banyak penggunaan dialog yang dirasakan kurang perlu tetapi diletakkan dalam filem kerana mungkin untuk memanjangkan drama atau mungkin mereka hilang idea nak letak apa, tetapi dalam Pasport Ekspres saya selalu merasakan dialognya padat atau suara naratornya (Ah, suara narrator Redza Minhat, saya memang suka lakonan dia sejak Pisau Cukur) yang cukup rencah menceritakan apa yang patut diceritakan. Elemen menyelitkan petikan sajak Usman Awang itu antara yang saya suka kerana tidak dilihat terlalu berlebihan atau kelihatan mengada-ngada. Dan saya juga pasti banyak kata-kata dalam short filem ini menjadi quote di twitter mahupun facebook. Boleh cuba cari hastag #pasportekspres

Saya sukakan lagu-lagu yang dipilih untuk Pasport Ekspres. Membuatkan selepas tengok short filem ini, saya terus mendengar kembali Ahmad Jais dan Tan Sri SM Salim. Saya teringat pertama kali saya jatuh cinta dengan lagu Di Wajahmu Kulihat Bulan itu menerusi nyanyian Maman Teachers Pet dalam Perempuan Melayu Terakhir.

Untuk matlamat Astro Myhometown sememangnya short filem ini mencapai matlamatnya. Oh saya menunggu filem Rewan Ishak yang sepatutnya ditayangkan awal tahun ini iaitu KIL. Saya sampai boleh hafal thriller filem ini. Huwa. Bila nak keluarkan filem KIL ini. Sudah ramai “mengamuk” di fanpage KIL. Mari kita ramai-ramai tanya Rewan bila filem ini mau terbit tak?

Ehem, sila lihat minit ke 17.03. Buku yang dipegang itu kumpulan puisi Jiwa Hamba yang diterjemahkan ke Bahasa Inggeris oleh Institut Terjemahan & Buku Malaysia. Sesiapa yang tiba-tiba sahaja jatuh hati pada puisi Usman Awang selepas melihat short filem ini tetapi tak tahu itu buku apa, boleh dapatkan buku tersebut di galeri ITBM, kedai buku 1Malaysia, kedai buku Kinokuniya, Popular, Borders, MPH atau boleh sahaja beli secara online. Ingat kata-kata Roslan Mahmud, “20-30 tahun akan datang, tak ada dah benda ini.” Hehe..

Trivia:

1-Saya turunkan sajak penuh Jiwa Hamba oleh Usman Awang

Termenung seketika sunyi sejenak
Kosong di jiwa tiada penghuni
Hidup terasa diperbudak-budak
Hanya suara melambung tinggi

Berpusing roda beralihlah masa
Pelbagai neka hidup di bumi
Selagi hidup berjiwa hamba
Pasti tetap terjajah abadi

Kalau hidup ingin merdeka
Tiada tercapai hanya berkata
Ke muka maju sekata, maju kita
Melemparkan jauh jiwa hamba

Ingatkan kembali kata sakti
Dari bahang kesedaran berapi
Di atas robohan Kota Melaka
Kita dirikan jiwa merdeka

Usman Awang (1949)

2- Ayat Bukankah kecurigaan itu terbunuh ketika kita bersapa itu yang dikata oleh Roslan Mahmud dipetik daripada sajak Pemuda dan Gadis Tionghua. Kalau mahu sajak yang penuh, boleh dapatkan buku Usman Awang

3. Senarai lagu di dalam filem ini ialah Hidup Bukan Untuk Derita & Sumpah Setia (Ahmad Jais), Satu (S.M Salim & Zainal Abidin) & Layar Lara (Maman Teacher’s Pet)

Update : Saya baru sahaja kemas kini link untuk pembelian buku secara online 🙂

The Dark Knight Rises: Suara Gotham yang Hilang


Saya seorang penonton yang anti-filem super hero. Saya jarang menyukai perasaan utopia selepas menonton filem hero yang mana setiap yang jahat adalah jahat sahaja (tanpa memungkinkan kenapakah dia memilih untuk menjadi penjahat) dan hero sentiasa sahaja dimenangkan oleh apa-apa situasi kerana dia merupakan hero. Ya, saya anti filem yang mempamerkan keperkasaan hero sahaja tanpa kebijaksanaan. Sebab itu apabila siri reboot Batman keluar, terutamanya Dark Knight saya membiarkannya di dalam komputer hampir setengah tahun tanpa cenderung mahu menontonnya yang di akhirnya saya sangat menyesal kerana cerita Dark Knight merupakan antara (mungkin) satu-satunya filem super hero yang saya sukai.

Apabila Dark Knight Rise keluar panggung, tentu sahaja saya mengharapkan kesinambungan yang mengujakan, yang mempamerkan sisi ini bukan filem super-hero yang biasa-biasa sahaja. Namun, di akhir saya sedikit kecewa kerana baru sahaja saya sedar mengapa saya menyukai Dark Knight kerana di dalam Dark Knight punya suara Gotham, suara bandar itu sendiri. Ini jelas boleh dilihat di waktu dua buah kapal yang mengangkut banduan dan penduduk biasa yang memerlukan kedua-dua penumpang kapal ini bertindak sama ada meletupkan bom di salah sebuah kapal yang berbeza untuk kepentingan diri masing-masing.

Ini satu hal yang mungkin dilupakan oleh Nolan di dalam filem terbaharunya. Suara Gotham. Semua watak dalam filem itu bercakap soal ‘aku yang lebih tahu apa yang Gotham perlu’. Bane mengatakan dia mahu membebaskan Gotham. Batman berkata, Gotham memerlukan dia. Tetapi tiada satu pun moment yang betul-betul memfokuskan apakah sebenarnya suara Gotham itu. Apakah benar Gotham masih memerlukan Batman? Apakah Gotham mahu kebebasan dan hak sama rata, seperti yang Bane katakan? Hanya Gordon sahaja yang berkata The Batman must come back. Apakah Gordan ialah pewakilan suara Gotham? Ketika penduduk Gotham mengungsi keluar, mengapa hanya focus anak-anak yatim itu sahaja. Mana penduduk lain yang dihalau keluar dari kediaman mereka. Sudah mati? Sudah larikan diri sendiri? Dalam hal ini, suara Gotham yang hilang adalah kegagalan terbesar filem ini.

Saya cenderung menyukai watak antagonis yang tidak bodoh. Yang genius seperti Joker (The Dark Knight) dan terbaru Bane (The Dark Knight Rises). Yang jahat bukan seperti ‘aku sudah dijadikan watak jahat, jadi aku mesti berkelakuan seperti orang jahat’. Joker antara watak antagonis yang paling saya suka. Bane juga begitu, dia tahu apa yang perlu dilakukan. Saya suka watak antagonis yang sentiasa kehadapan dan menjangkaui sangkaan watak hero. Setelah kekalahan, barulah namanya kebangkitan (rises) Saya suka kata-katanya semasa berlawan dengan Batman (walaupun perlawanan itu sangat seperti budak darjah satu bergaduh selepas sekolah), the shadows betray you. Because they belong to me. Atau then you have my permission to die. Tetapi apabila Miranda Tate yang dikatakan mastermind untuk semua ini? Semua ini? Hanya kerana cinta, Bane sanggup buat apa sahaja? Its too typical, okey! Malah kematian Bane selepas kena tembak dengan Cat Women? Ini antara mimpi ngeri dalam filem ini. Sepanjang filem ini, penonton dibawa melihat sosok Bane yang gagah, yang bijak, merangka pelan dengan rapi tetapi mati dengan sangat tidak dramatik? Di tangan seorang perempuan? Oh please! Selepas diruntuhkan dalam fikiran penonton bahawa Bane hanyalah tukang turut si Miranda Tate bukanlah mastermind semua rencana ‘kebebasan Gotham’, semudah itu sahaja filem ini menghapuskan Bane?

Ya, skor muziknya memang sangat bagus petala lapan atau sinematografinya sangat cantik tetapi untuk sebuah filem super-hero, filem ini perlu lebih daripada itu. Filem ini perlu menyuarakan suara sebenar Gotham seperti yang dilakukan dengan sangat baik dalam Dark Knight.

Di dalam realiti sekali pun, semua orang merasakan dia telah membawa suara orang-orang di bawahnya. Dan suara yang angkuh, yang katanya berjuang itu sebenarnya ada kalanya tidak mewakili suara orang-orang di belakang tetapi suara dirinya sahaja. Suara keinginan dalam fikirannya. Sepatutnya kerajaan sponsor filem Dark Knight Rises untuk ditonton oleh rakyat jelata sebagai salah satu kempen pilihanraya. Bukankan apa yang mereka mahu rakyat faham, mereka yang tahu apa rakyat perlu?

Sekiranya ini bukan kesinambungan Dark Knight, pasti filem ini jatuh dalam kategori filem super hero yang biasa sahaja bagi saya.

Pasca DOM KHAS Pengakuan Sutradara bersama Dain Said, Pengarah Bunohan



I

Di dalam kereta menuju dada KLCC (untuk pelancaran buku A. Samad Said di Kinokuniya) bersama Fadli Al-Akiti (yang menjadi moderator), perkara pertama yang saya nyatakan betapa memuaskan Dialog Orang Muda kali ini. Seperti di Rumah PENA itu, saya telah pulang dengan sejumlah luka yang telah disembuhkan. Kebetulan, sebelum DOM berlangsung, saya berkesempatan duduk semeja bersama Dain Said, mengucapkan terima kasih kerana memberi saya menonton sebuah filem yang baik (oh, saya jarang terkesan dengan filem kita) bertanya dua buah soalan, salah satunya Dain Said meminta saya bertanya semasa DOM supaya jawapannya dapat didengar dan dikongsi bersama penonton.

Duduk di barisan kedua kerana barisan belakang sudah dipenuhi oleh tetamu yang lain, saya berkongsi sebahagian kata-kata Dain Said di Twitter (telefon saya tidak canggih tapi twitter ada perkhidmatan twitter secara SMS), betapa saya ketika terkesan dengan pemilihan kata-katanya yang saya fikir akan lahir daripada orang yang telah membaca sejumlah buku dan menonton sejumlah filem yang banyak.

Ketika itu, dalam fikiran saya masih teringat jawapannya terhadap soalan pertama saya kepadanya yang saya tanya sebelum DOM berlangsung “Apakah Bunohan dibuat untuk membuka ruang diskusi? Dan apakah tidak kisah jika kutipan tidak memuaskan?”

Dain berkata (yang saya padatkan jawapannya berdasarkan ingatan saya) kawan-kawannya di France ada membuat filem berkonsep art-house dan mendapat dana daripada kerajaan dan bukannya geran peminjaman. Ini ada perbezaan antara mendapat dana dan geran. Dengan menggunakan dana, filem art-house yang mereka buat biasanya kurang popular dan tidak difahami tetapi bagi mereka itu tidak mengapa dan mereka tidak peduli asalkan mereka dapat buat apa yang mereka suka. Apa yang terjadi selepas itu bukan di bawah perhatian mereka. Ini berbeza berbanding dengan kalau kita mendapat geran pinjaman, kita akan membuat filem art house pada masa yang sama boleh dijual dan bertujuan komersial dan business. Saya tidak terfikir bahawa membuat filem ini untuk membuka ruang diskusi tetapi apabila ada ruang diskusi, itu perkara yang lebih baik lagi.

Jadi dalam fikiran saya, saya merasakan Dain Said mahu membuat sebuah filem art-house tetapi pada masa yang sama diterima oleh masyarakat yang akan mengangkat keindahan yang ada di dalamnya. Tapi ini satu hal yang susah, jika fikiran masyarakat telah ditakutkan untuk memikirkan hal-hal yang bersifat seni. Mereka telah memahami seni dari aksesorinya seperti glamour, kacak, romantis tetapi bukan dari tubuh asal seni itu sendiri.

II

Hampir dua jam berjalan dan masa dialog seperti tidak pernah cukup untuk saya mendengar suaranya tentang filem Bunohan. Saya fikir, mungkin saya boleh sengaja datang ke rumah merangkap pejabatnya di Titiwangsa, nanti. Hehe. Kalau dia terima kedatangan saya. Tetapi saya cukup puas hati apabila dia menjawab soalan saya dalam DOM itu (soalan yang sepatutnya dijawab semasa sesi perbualan pendek saya dengannya sebelum DOM)

“Saya sangat menyukai semua watak di dalam Bunohan, walaupun watak sampingannya. Setiap watak di tangan pelakon itu berdiri dengan kuat. Saya tidak fikir kalau di tangan pelakon lain, Ilham akan jadi sedemikian bagus. Saya sendiri sangat menyukai Jolok. Persoalannya, apakah Encik Dain Said telah memikirkan pelakon untuk watak itu atau pelakon itu telah dilatih di bawah pengarahan Encik?”

Dain Said mengatakan bahawa dia memang telah memikirkan Faizal Hussein yang memegang watak Ilham semasa menulis cerita itu. Dan dia telah bertemu dengan R.A.T (Rumah Anak Teater) dan menyukai mereka yang bergiat di dalamnya terutama penaungnya Namron (ramai penggiat R.A.T berlakon dalam Bunohan seperti Amerul Affendi, Zahiril Adzim, Pekin). Ramai antara mereka telah ada sesuatu dalam fikiran tentang bagaimana watak itu mahu digayakan apabila watak itu diberikan kepada mereka. Oleh itu, dia menyatukan apa yang dia mahu dengan pelakonnya.

Saya begitu teruja apabila Dain Said menyatakan dia sangat menyukai Amerul dan sebenarnya mahu memberi Ameerul (nama dalam filem Muski) ruang yang lebih besar di dalam filemnya tetapi itu yang termampu diberikan kepada Ameerul. Saya teruja kerana jujur saya katakan bahawa saya memang menyukai Ameerul lebih daripada Zahiril semenjak saya menonton teater mereka di ASWARA (ketika itu mereka masih lagi belajar). Cuma Ameerul tidaklah kacak berbanding Zahiril (iya kah?) tetapi setiap kali saya terkesan selepas menonton lakonan Amerul (saya sangat suka lakonannya dalam short film, Bandar Jahil) . Saya selalu berharap Amerul akan diberi peluang lebih baik dan besar lagi.

Dain Said mengatakan roh filem ini sememangnya gelap, tersebab itu dia memilih untuk membuat penggambaran ketika musim monsoon kerana mahukan penataan cahaya yang lembut. Malah dia menerangkan juga bahawa dia sengaja tidak mahu mengambil paparan yang terlalu indah kerana apabila terlalu cantik dan indah, ia akan jadi terlalu romantik dan dia tidak mahu filemnya kelihatan begitu. Apa yang dia mahu sesuatu yang dikatakan static, framing and certain amount of beauty.

Oh! Tentu sahaja apabila dia menyebut perihal kesusteraan lisan sebagai elemen penting dalam filemnya, mata saya membulat besar dan makin ingin tahu. Ini sesuatu yang sangat menarik apabila pembuat filem meletakkan elemen seni sastera secara sedar tetapi mengadun baik di dalam filemnya dan tidak dilihat terlalu abstrak dan asing seperti mungkin Wayang. Oleh kerana itu, dia mengangkat Main Puteri, Wayang Kulit ke dalam ceritanya. Menurutnya wayang kulit, main puteri dan makyung sangat berkait rapat dengan sejarah lisan. Di dalam filem ini, Main Puteri bukan sahaja menyembuhkan tanah tetapi menyembuhkan orang, menyembuhkan komuniti dan menyembuhkan filem ini juga. Dia memang sengaja mengambil semangat Main Puteri dan menterjemahkan ke dalam filemnya. Watak budak itu memang sengaja diletakkan begitu, sebagai harapan di dalam filem ini setelah semuanya musnah di dalam filem ini. Semuanya telah terlambat seperti kata Pok Eng dalam Bunohan (seingat saya), Mengapa ini semua boleh terjadi. Tetapi semuanya telah terlambat apabila, Ilham menyuruh melepaskan adiknya Adil daripada dibunuh tetapi Adil terbunuh ketika perlawanan, apabila Adil ingin berjumpa dengan ayahnya selepas perlawanan, apabila Pok Eng ingin menyempurnakan persembahan wayang kulitnya di pantai tetapi tidak berjaya kerana mati dibunuh Bakar. Tetapi selepas semua kemusnahan itu dalam filem, masih ada budak itu yang menjadi lambang sebagai harapan.

Oh, memang benar. Selepas semua kemusnahan di dalam hidupnya kita masih ada jalan ada harapan lagi. Itu fikir saya.

Dalam jenakanya dan luncur katanya yang sedikit pedas dan tajam, Dain Said menyindir Prof. Abu Hassan, produser mana yang bayar you?. Dia tidak kisah kalau mahu mengkritik filemnya tetapi biarlah kritikannya itu berdasarkan analisis yang betul bukan hanya menggunakan perkataan yang bombastic seperti darmatugrafi dan sosiobudaya. Malah menurutnya lagi, saya seorang pencerita bukannya pengkaji sosiobudaya.

III

Ini DOM yang paling memuaskan hati saya. Bukan kerana subjek yang dianggap adalah filem, bukan kerana tetamu yang datang lebih ramai daripada biasa tetapi panelnya, Dain Said telah memberikan sesuatu yang bukan sahaja tentang filem tetapi sesuatu yang lebih besar daripada itu. Dia tahu apa yang ingin katakan dan dia menguasai subjek itu dengan baik sekali. Terima kasih.

IV

Saya fikir pemilihan pelakon yang tepat untuk sebuah filem sangat penting supaya watak itu boleh digayanya dan dizahirkan dengan berkesan. Ini juga saya fikir berkait rapat dengan dunia penulisan. Seorang penulis harus memilih perwatakan yang tepat untuk membawa ceritanya ke tahap yang baik. Kalau watak ceritanya salah dibentuk serta salah pilih, kekuatan cerita itu akan tenggelam. Di tangan pengarah filem, pelakon dibentuk di hadapan kamera menggunakan dialog, ekspresi dan gerak gaya serta mainan kamera tetapi di tangan penulis cerita, wataknya dibentuk menggunakan pemilihan kata, susunan cerita dan struktur cerita itu.

V

Kawan saya, seorang kritikus bertanya kepada saya, “Awak sangat suka membaca komik dan novel detektif seperti penyiasat remaja dan Q, Sherlock, penyiasatan, sains tetapi awak jarang seronok menonton filem fiksyen sains. Mengapa?”

Saya membaca kerana saya mahu menggambarkan dunia imaginasi pengarang yang sering kali liar dan menggoda melalui pemilihan kata, susunan cerita, penyisipan naratif. Saya membaca untuk membaca fikiran pengarang. Ini sangat menyeronokkan membaca komik dan novel detektif, kita bebas membentuk dunia tersebut. Tapi apabila saya menonton filem, saya mahu membaca keindahan cerita itu melalui lakon layarnya, latarnya, angle kameranya. Ini jarang saya dapat daripada filem fiksyen sains yang kebanyakannya superficial.

VI

Dialog Orang Muda (DOM) merupakan acara bulanan kerjasama PENA & ITBM (Institut Terjemahan & Buku Malaysia) yang diadakan setiap hari Ahad minggu ketiga bermula pukul 10.30 pagi. Maklumat lanjut boleh ke laman facebook PENA dan blognya