When The MASKARA comes to town


MASKARA datang lagi! (cuba buat gaya tora datang lagi)

Setelah setahun, MASKARA tidur, kerana Rumah PENA dalam status renovasi, akhirnya MASKARA datang kembali.


Saya telah “dipaksa rela” oleh Abang Sinaganaga untuk buat persembahan. Saya fikir nak buat persembahan membaca puisi sambil membaca puisi, tapi saya tahu, saya bukan Najwa Latif atau Yuna atau Kopratasa. Hiks. Jadi saya putuskan untuk buat konsep persembahan percakapan sahaja.

3 buah sajak telah dipilih untuk persembahan. Satu: Mengenang Sepanjang 5 Jam Perjalanan ke Utara, Dua: Kepada Kekasih Tak Kunjung Tiba. Ketiga: Kaca Jendela Tren. Saya pilih tiga puisi ini kerana mengandungi percakapan kepada seseorang. Kau. Lalu ketika MASKARA malam itu, saya memohon seorang sukarelawan (lelaki tentunya) untuk menjadi kekasih imaginasi saya. Untuk saya tujukan percakapan-percakapan saya kepadanya. Saya berterima kasih kepada Cech Adrea yang “paksa rela” juga berada dalam pentas MASKARA untuk saya mendapatkan mood. Cech sangat sporting, kadangkala berinteraksi denagn satu dua percakapan saya sehingga saya terkedu dan terkesima serta hilang kata. Sungguh terima kasih. Saya mahu sekali bergambar berdua dengan Cech tapi malangnya dia duduk di dalam Rumah PENA sepanjang acara sedangkan saya harus pulang lebih awal lagi.

II

Sebenarnya saya sudah lama tidak berbahagia menghadiri acara begini, saya rasa sedikit asing. Seperti saya pergi ke Pasar BOCo baru-baru ini (pertama kali pergi), walaupun hampir sebahagian mereka saya kenali, tetapi saya masih asing dan janggal.

Tetapi saya berbahagia kerana banyak muka-muka baru yang datang acara ini, banyak yang muda dan mungkin merupakan pelajar tahun pertama atau kedua university berhampiran. Juga mereka yang aktif di Twitter sebagai penulis/penggerak puisi dan sering berkongsi puisi ciptaan merea sendiri melalui puisi. Saya mengenali mereka dari jauh (kerana jarang sekali mahu berinteraksi, namun saya suka sekali untuk ambil tahu perkembangan sastera dalam genre puisi melalui Twitter oleh orang muda seperti ini)

Yang lebih menyenangkan, penonton duduk mendengar/melihat persembahan dan berinteraksi dengan mereka di atas pentas. Rasa itu sungguh bahagia.

Oh ya, sesiapa ada rakaman audio atau video saya membuat persembahan itu mohon kongsi dengan saya pleaseee 🙂

III

Semasa perjalanan pulang ke Kuala Lumpur untuk Maskara dari Seremban (menghadiri bicara buku di IPG Raja Melewar), saya bertanya kepada Nissa Yusof dalam kereta tentang isu dalam tulisan saya di blog. Dia cakap, dia tidak membaca entri blog saya kerana terlalu panjang.

Ehem, mungkin saya perlu pendekkan tulisan di blog saya atau bagaimana? J

Pasport Ekspres |Usman Awang, Ahmad Jais, Layar Lara|



Saya sukakan short filem ini. Oleh kerana ramai yang kata (ramai itu merujuk peminat filem tegar) short filem ini ada bau-bau The Darjeeling Limited (Membuatkan saya mahu cari filem itu) tetapi apa-apa pun short filem ini telah membuatkan saya jatuh cinta kepada Perlis, Perlis akan jadi destinasi cuti-cuti Malaysia tahun depan. Tahun ini tak bolehlah.

Pasport Ekspress tentang pencarian 3 orang lelaki, seseorang telah menemui jalannya. Roslan Mahmud (Mahmud seperti jadi nama yang hit sekarang, dalam KL 48 Hour pun wataknya Mahmood) yang memilih menjadi guru Bahasa Melayu dan mencintai puisi Usman Awang, mencari sesuatu yang tidak canggih di Perlis. Dan jatuh cinta kepada orang, tempatnya, suasananya. Si Ali yang kehilangan sumber inspirasi untuk membuat filem setelah terobsesi dengan filem Layar lara, Selubung dan XX Ray (saya rasa ini filem kesayangan pencinta filem Malaysia kan) Kadangkala saya rasa ada teknik dan galur dari filem Amelie yang digunakan bila mahu menggambarkan watak Ali apabila menyebut dengan tempat tarikh dan waktu serta peristiwa yang dilalui saat menggambarkan Ali yang meninggalkan ketupat dan lontong untuk menonton Layar Lara. Serta Umar Ghazi yang ingin ke Bangkok tetapi kehilangan passport. Kalau dilihat, watak yang membawa titik temu ialah Umar Ghazi, watak inilah yang paling seimbang sekali. Walaupun pada mulanya Umar Ghazi digambar terpengaruh oleh filem Indiana Jones, akhirnya dia tahu juga apa yang dia mahukan, mengumpul barang lama dan juga memori lama. Seperti kata Umar Ghazi,
Sebab tu semua benda yang kita ingat, kita kena simpan.
ah Umar Ghazi seperti saya versi lelaki. Cuma Umar Ghazi kacak lagi lah.

Pengalaman menonton banyak short filem juga filem juga drama tivi, selalu mendapati banyak penggunaan dialog yang dirasakan kurang perlu tetapi diletakkan dalam filem kerana mungkin untuk memanjangkan drama atau mungkin mereka hilang idea nak letak apa, tetapi dalam Pasport Ekspres saya selalu merasakan dialognya padat atau suara naratornya (Ah, suara narrator Redza Minhat, saya memang suka lakonan dia sejak Pisau Cukur) yang cukup rencah menceritakan apa yang patut diceritakan. Elemen menyelitkan petikan sajak Usman Awang itu antara yang saya suka kerana tidak dilihat terlalu berlebihan atau kelihatan mengada-ngada. Dan saya juga pasti banyak kata-kata dalam short filem ini menjadi quote di twitter mahupun facebook. Boleh cuba cari hastag #pasportekspres

Saya sukakan lagu-lagu yang dipilih untuk Pasport Ekspres. Membuatkan selepas tengok short filem ini, saya terus mendengar kembali Ahmad Jais dan Tan Sri SM Salim. Saya teringat pertama kali saya jatuh cinta dengan lagu Di Wajahmu Kulihat Bulan itu menerusi nyanyian Maman Teachers Pet dalam Perempuan Melayu Terakhir.

Untuk matlamat Astro Myhometown sememangnya short filem ini mencapai matlamatnya. Oh saya menunggu filem Rewan Ishak yang sepatutnya ditayangkan awal tahun ini iaitu KIL. Saya sampai boleh hafal thriller filem ini. Huwa. Bila nak keluarkan filem KIL ini. Sudah ramai “mengamuk” di fanpage KIL. Mari kita ramai-ramai tanya Rewan bila filem ini mau terbit tak?

Ehem, sila lihat minit ke 17.03. Buku yang dipegang itu kumpulan puisi Jiwa Hamba yang diterjemahkan ke Bahasa Inggeris oleh Institut Terjemahan & Buku Malaysia. Sesiapa yang tiba-tiba sahaja jatuh hati pada puisi Usman Awang selepas melihat short filem ini tetapi tak tahu itu buku apa, boleh dapatkan buku tersebut di galeri ITBM, kedai buku 1Malaysia, kedai buku Kinokuniya, Popular, Borders, MPH atau boleh sahaja beli secara online. Ingat kata-kata Roslan Mahmud, “20-30 tahun akan datang, tak ada dah benda ini.” Hehe..

Trivia:

1-Saya turunkan sajak penuh Jiwa Hamba oleh Usman Awang

Termenung seketika sunyi sejenak
Kosong di jiwa tiada penghuni
Hidup terasa diperbudak-budak
Hanya suara melambung tinggi

Berpusing roda beralihlah masa
Pelbagai neka hidup di bumi
Selagi hidup berjiwa hamba
Pasti tetap terjajah abadi

Kalau hidup ingin merdeka
Tiada tercapai hanya berkata
Ke muka maju sekata, maju kita
Melemparkan jauh jiwa hamba

Ingatkan kembali kata sakti
Dari bahang kesedaran berapi
Di atas robohan Kota Melaka
Kita dirikan jiwa merdeka

Usman Awang (1949)

2- Ayat Bukankah kecurigaan itu terbunuh ketika kita bersapa itu yang dikata oleh Roslan Mahmud dipetik daripada sajak Pemuda dan Gadis Tionghua. Kalau mahu sajak yang penuh, boleh dapatkan buku Usman Awang

3. Senarai lagu di dalam filem ini ialah Hidup Bukan Untuk Derita & Sumpah Setia (Ahmad Jais), Satu (S.M Salim & Zainal Abidin) & Layar Lara (Maman Teacher’s Pet)

Update : Saya baru sahaja kemas kini link untuk pembelian buku secara online 🙂

The Dark Knight Rises: Suara Gotham yang Hilang


Saya seorang penonton yang anti-filem super hero. Saya jarang menyukai perasaan utopia selepas menonton filem hero yang mana setiap yang jahat adalah jahat sahaja (tanpa memungkinkan kenapakah dia memilih untuk menjadi penjahat) dan hero sentiasa sahaja dimenangkan oleh apa-apa situasi kerana dia merupakan hero. Ya, saya anti filem yang mempamerkan keperkasaan hero sahaja tanpa kebijaksanaan. Sebab itu apabila siri reboot Batman keluar, terutamanya Dark Knight saya membiarkannya di dalam komputer hampir setengah tahun tanpa cenderung mahu menontonnya yang di akhirnya saya sangat menyesal kerana cerita Dark Knight merupakan antara (mungkin) satu-satunya filem super hero yang saya sukai.

Apabila Dark Knight Rise keluar panggung, tentu sahaja saya mengharapkan kesinambungan yang mengujakan, yang mempamerkan sisi ini bukan filem super-hero yang biasa-biasa sahaja. Namun, di akhir saya sedikit kecewa kerana baru sahaja saya sedar mengapa saya menyukai Dark Knight kerana di dalam Dark Knight punya suara Gotham, suara bandar itu sendiri. Ini jelas boleh dilihat di waktu dua buah kapal yang mengangkut banduan dan penduduk biasa yang memerlukan kedua-dua penumpang kapal ini bertindak sama ada meletupkan bom di salah sebuah kapal yang berbeza untuk kepentingan diri masing-masing.

Ini satu hal yang mungkin dilupakan oleh Nolan di dalam filem terbaharunya. Suara Gotham. Semua watak dalam filem itu bercakap soal ‘aku yang lebih tahu apa yang Gotham perlu’. Bane mengatakan dia mahu membebaskan Gotham. Batman berkata, Gotham memerlukan dia. Tetapi tiada satu pun moment yang betul-betul memfokuskan apakah sebenarnya suara Gotham itu. Apakah benar Gotham masih memerlukan Batman? Apakah Gotham mahu kebebasan dan hak sama rata, seperti yang Bane katakan? Hanya Gordon sahaja yang berkata The Batman must come back. Apakah Gordan ialah pewakilan suara Gotham? Ketika penduduk Gotham mengungsi keluar, mengapa hanya focus anak-anak yatim itu sahaja. Mana penduduk lain yang dihalau keluar dari kediaman mereka. Sudah mati? Sudah larikan diri sendiri? Dalam hal ini, suara Gotham yang hilang adalah kegagalan terbesar filem ini.

Saya cenderung menyukai watak antagonis yang tidak bodoh. Yang genius seperti Joker (The Dark Knight) dan terbaru Bane (The Dark Knight Rises). Yang jahat bukan seperti ‘aku sudah dijadikan watak jahat, jadi aku mesti berkelakuan seperti orang jahat’. Joker antara watak antagonis yang paling saya suka. Bane juga begitu, dia tahu apa yang perlu dilakukan. Saya suka watak antagonis yang sentiasa kehadapan dan menjangkaui sangkaan watak hero. Setelah kekalahan, barulah namanya kebangkitan (rises) Saya suka kata-katanya semasa berlawan dengan Batman (walaupun perlawanan itu sangat seperti budak darjah satu bergaduh selepas sekolah), the shadows betray you. Because they belong to me. Atau then you have my permission to die. Tetapi apabila Miranda Tate yang dikatakan mastermind untuk semua ini? Semua ini? Hanya kerana cinta, Bane sanggup buat apa sahaja? Its too typical, okey! Malah kematian Bane selepas kena tembak dengan Cat Women? Ini antara mimpi ngeri dalam filem ini. Sepanjang filem ini, penonton dibawa melihat sosok Bane yang gagah, yang bijak, merangka pelan dengan rapi tetapi mati dengan sangat tidak dramatik? Di tangan seorang perempuan? Oh please! Selepas diruntuhkan dalam fikiran penonton bahawa Bane hanyalah tukang turut si Miranda Tate bukanlah mastermind semua rencana ‘kebebasan Gotham’, semudah itu sahaja filem ini menghapuskan Bane?

Ya, skor muziknya memang sangat bagus petala lapan atau sinematografinya sangat cantik tetapi untuk sebuah filem super-hero, filem ini perlu lebih daripada itu. Filem ini perlu menyuarakan suara sebenar Gotham seperti yang dilakukan dengan sangat baik dalam Dark Knight.

Di dalam realiti sekali pun, semua orang merasakan dia telah membawa suara orang-orang di bawahnya. Dan suara yang angkuh, yang katanya berjuang itu sebenarnya ada kalanya tidak mewakili suara orang-orang di belakang tetapi suara dirinya sahaja. Suara keinginan dalam fikirannya. Sepatutnya kerajaan sponsor filem Dark Knight Rises untuk ditonton oleh rakyat jelata sebagai salah satu kempen pilihanraya. Bukankan apa yang mereka mahu rakyat faham, mereka yang tahu apa rakyat perlu?

Sekiranya ini bukan kesinambungan Dark Knight, pasti filem ini jatuh dalam kategori filem super hero yang biasa sahaja bagi saya.

Sepanjang Jalan Ke Pulau Pinang: Menemui SN Dato’ Shahnon Ahmad


I

Sepanjang Jalan Ke Pulau Pinang

Oleh Zurinah Hassan

 

Sepanjang jalan ke Pulau Pinang

Laut mengimbau sayu

Ombak-ombak ini hatiku

Berhasrat tiada sepi

 

Sepanjang jalan ke Pulau Pinang

Hujan memberi lagu

Angin menampar ke tiap ruang rasa

Berhiba-hiba awan pilu

 

Aku antara manusia beribu

Air mataku antara laut-laut lepas

Laguku hilang dalam angin menderu

 

Sepanjang jalan ke Pulau Pinang

Hatiku terjun ke air

Mencari tempat bagiku

Aku orang pelarian

 

II

 

Seminggu selepas di angka baru (14 Mac 2012), saya ke Pulau Pinang mengikut rencana gila dua orang kawan saya. Rencana kembara perseorangan saya untuk menaiki keretapi senandung malam tidak menjadi. Tujuan yang jelas, menemui Shahnon Ahmad, tujuan kabur yang lainnya, sengaja bercuti. Ya, saya kembali ke Pulau Pinang. Sepanjang jalan ke Pulau Pinang, melalui lebuh raya PLUS, saya terfikir apakah yang kami akan tempoh di sepanjang jalan ke Pulau Pinang? Apakah rencana ke sana, akan mengubah pandangan saya dan 2 orang kawan saya?

 

III

Di rumah Dato’ Shahnon Ahmad, beliau baru sahaja dikeluarkan dari wad ICU. Kami bernasib baik, jika tidak tujuan jelas kami mengabur juga. Isterinya berwajah risau tetapi dia fikir kami sudah berjalan jauh dari kota Kuala Lumpur dan tidak mahu mensia-siakan harapan besar kami, dia pun membenarkan kami berjumpa Dato Shahnon Ahmad. Dato Shahnon Ahmad (kemudiannya kami memanggilnya Cikgu Shahnon) menunggu kami dengan senyuman di atas katil. Semasa berbual, kami cemas apabila Cikgu bangun dan mengambil manuskrip yang belum lagi terbit untuk ditunjukkan kepada kami serta menyatakan besar harapannya agar TIVI diterbitkan semula.

 

Kami berbual-bual ringkas, soalnya seputar buku dan karyanya. Aidil Khalid mengambil gambar sambil Wan Nor Azriq bertanya soalan. Aidil, awal-awal sudah menyatakan dia bukan peminat tegar Shahnon Ahmad, berlainan pula dengan Wan Nor Azriq, yang meminati karya Shahnon Ahmad di awal zaman penulisannya. Ya, saya pergi ke Pulau Pinang dengan dua orang rakan penulis. Ehem, yang juga rakan tanpa label penulis.

 

Semasa dua manuskrip berjilid merah di atas meja makan (kami berbual-bual dahulu dengan isteri, Datin Wan Fatimah sebelum pulang) saya tahu Wan Nor Azriq ingin sahaja membawa pulang manuskrip itu untuk dibaca. Tetapi tentu sahaja bukan haknya untuk bawa pulang. Aidil Khalid pula sibuk meneliti judul-judul buku yang ada di rak. Datin Wan Fatimah menyatakan dahulu dia sudah membuat perpustakaan khas di tingkat atas, tetapi apabila Cikgu jatuh sakit, ada buku yang harus dipindahkan ke tingkat bawah kerana Cikgu Shahnon masih mahu membaca. Dalam hati saya, betapa kagumnya masih mahu juga membaca. Datin Wan Fatimah menambah lagi, manuskrip berjilid merah itu, Cikgu ingin benar diterbitkan malah sudah siap membuat surat wasiat menyatakan buku tersebut hendaklah diterbitkan juga.

 

Perihal pertemuan kami boleh dibaca di blog Aidil Khalid


 

Sebelum pulang, Cikgu memberikan kami novel Shit yang siap bertandatangan!

 

Sebagai orang yang bekerja di rumah penerbitan, saya rasa besar tanggungjawab saya untuk mengota kata-kata Cikgu. Dalam hati, saya akan maklumkan kepada ketua saya, perihal pertemuan ini.

 

IV

Kami bermalam di Old Penang, Jalan Love Lane. Di tengah dada Goergetown, saya dan kawan-kawan seolah-olah menjadi orang asing. Orang Malaysia yang menyewa malam di Old Penang boleh sahaja dibilang sebelah jari, termasuk kami.

 

Perasaan itu sungguh mengasyikkan.

 

Semasa berjalan-jalan di tengah dada Georgetown kami menemui pemandangan yang menakjubkan dan perihal yang mengasyikkan. Dan kerana kami berjalan-jalan di sekitar Georgetown pada petang ketibaan kami di Pulau Pinang (berjalan kaki tentunya), saya telah diberi kaca mata baru untuk melihat Pulau Pinang dan rencana gila 2 orang kawan saya ini terus sahaja bertukar menjadi perjalanan yang mengasyikkan.

 

Tunggu sahaja entri-entri selepas ini.

Pelancaran Buku A. Samad Said menjelang usia 77


I

Semalam ulang tahun A. Samad Said yang ke-77.



II

Selepas Dialog Khas Pengakuan Sutradara Pengarah Bunohan: Dain Said, di Coffee Club Express berlangsungnya Pelancaran Buku Menjelang Ulang Tahun ke 77, A. Samad Said pada pukul 4.00 petang. Pelancaran berlangsung lancar dengan persembahan pembukaan oleh anak A. Samad Said, Az Samad dan penutupnya oleh kumpulan Kopratasa.

Mengapa pelancaran buku menjadi sangat penting, apatah lagi pelancaran buku itu dilakukan di sebuah kedai buku yang tersohor seperti Kinokuniya?

Saya suka sekali melihat pelancaran buku di kedai buku sebagai satu hubungan simbosis yang penting kepada pembaca-buku-penulis. Ini memberi satu lagi nilai tambah kepada kedai buku yang tidak berperanan hanya sebagai kedai jualan sebaliknya satu tanggungjawab sosial untuk mendekatkan jurang antara penulis dan pembaca selain secara tidak langsung memperkenalkan jenama rumah penerbitan tersebut. Apatah lagi, pelancaran buku di kedai buku selalunya dapat meningkat penjualan buku kerana pengunjung pelancaran akan lebih teruja untuk membeli dan bukunya boleh ditandatangan oleh pengarangnya.

III

Ketiga-tiga buah buku yang dilancarkan pada hari itu merupakan produk pertama karya asli terbitan Institut Terjemahan & Buku Malaysia (ITBM) selepas namanya dijenamakan semula daripada Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM) menjadi Institut Terjemahan dan Buku Malaysia.

Harga buku seperti berikut dan boleh dibeli sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur pada hujung bulan ini. Untuk maklumat lanjut bolehlah klik di sini


IV

Saya suka sekali tema Kinokuniya pada bulan ini, Books In Our Lives. Suatu hari nanti, saya akan merealisasikan rumah yang penuh buku di mana-mana.

Pasca DOM KHAS Pengakuan Sutradara bersama Dain Said, Pengarah Bunohan



I

Di dalam kereta menuju dada KLCC (untuk pelancaran buku A. Samad Said di Kinokuniya) bersama Fadli Al-Akiti (yang menjadi moderator), perkara pertama yang saya nyatakan betapa memuaskan Dialog Orang Muda kali ini. Seperti di Rumah PENA itu, saya telah pulang dengan sejumlah luka yang telah disembuhkan. Kebetulan, sebelum DOM berlangsung, saya berkesempatan duduk semeja bersama Dain Said, mengucapkan terima kasih kerana memberi saya menonton sebuah filem yang baik (oh, saya jarang terkesan dengan filem kita) bertanya dua buah soalan, salah satunya Dain Said meminta saya bertanya semasa DOM supaya jawapannya dapat didengar dan dikongsi bersama penonton.

Duduk di barisan kedua kerana barisan belakang sudah dipenuhi oleh tetamu yang lain, saya berkongsi sebahagian kata-kata Dain Said di Twitter (telefon saya tidak canggih tapi twitter ada perkhidmatan twitter secara SMS), betapa saya ketika terkesan dengan pemilihan kata-katanya yang saya fikir akan lahir daripada orang yang telah membaca sejumlah buku dan menonton sejumlah filem yang banyak.

Ketika itu, dalam fikiran saya masih teringat jawapannya terhadap soalan pertama saya kepadanya yang saya tanya sebelum DOM berlangsung “Apakah Bunohan dibuat untuk membuka ruang diskusi? Dan apakah tidak kisah jika kutipan tidak memuaskan?”

Dain berkata (yang saya padatkan jawapannya berdasarkan ingatan saya) kawan-kawannya di France ada membuat filem berkonsep art-house dan mendapat dana daripada kerajaan dan bukannya geran peminjaman. Ini ada perbezaan antara mendapat dana dan geran. Dengan menggunakan dana, filem art-house yang mereka buat biasanya kurang popular dan tidak difahami tetapi bagi mereka itu tidak mengapa dan mereka tidak peduli asalkan mereka dapat buat apa yang mereka suka. Apa yang terjadi selepas itu bukan di bawah perhatian mereka. Ini berbeza berbanding dengan kalau kita mendapat geran pinjaman, kita akan membuat filem art house pada masa yang sama boleh dijual dan bertujuan komersial dan business. Saya tidak terfikir bahawa membuat filem ini untuk membuka ruang diskusi tetapi apabila ada ruang diskusi, itu perkara yang lebih baik lagi.

Jadi dalam fikiran saya, saya merasakan Dain Said mahu membuat sebuah filem art-house tetapi pada masa yang sama diterima oleh masyarakat yang akan mengangkat keindahan yang ada di dalamnya. Tapi ini satu hal yang susah, jika fikiran masyarakat telah ditakutkan untuk memikirkan hal-hal yang bersifat seni. Mereka telah memahami seni dari aksesorinya seperti glamour, kacak, romantis tetapi bukan dari tubuh asal seni itu sendiri.

II

Hampir dua jam berjalan dan masa dialog seperti tidak pernah cukup untuk saya mendengar suaranya tentang filem Bunohan. Saya fikir, mungkin saya boleh sengaja datang ke rumah merangkap pejabatnya di Titiwangsa, nanti. Hehe. Kalau dia terima kedatangan saya. Tetapi saya cukup puas hati apabila dia menjawab soalan saya dalam DOM itu (soalan yang sepatutnya dijawab semasa sesi perbualan pendek saya dengannya sebelum DOM)

“Saya sangat menyukai semua watak di dalam Bunohan, walaupun watak sampingannya. Setiap watak di tangan pelakon itu berdiri dengan kuat. Saya tidak fikir kalau di tangan pelakon lain, Ilham akan jadi sedemikian bagus. Saya sendiri sangat menyukai Jolok. Persoalannya, apakah Encik Dain Said telah memikirkan pelakon untuk watak itu atau pelakon itu telah dilatih di bawah pengarahan Encik?”

Dain Said mengatakan bahawa dia memang telah memikirkan Faizal Hussein yang memegang watak Ilham semasa menulis cerita itu. Dan dia telah bertemu dengan R.A.T (Rumah Anak Teater) dan menyukai mereka yang bergiat di dalamnya terutama penaungnya Namron (ramai penggiat R.A.T berlakon dalam Bunohan seperti Amerul Affendi, Zahiril Adzim, Pekin). Ramai antara mereka telah ada sesuatu dalam fikiran tentang bagaimana watak itu mahu digayakan apabila watak itu diberikan kepada mereka. Oleh itu, dia menyatukan apa yang dia mahu dengan pelakonnya.

Saya begitu teruja apabila Dain Said menyatakan dia sangat menyukai Amerul dan sebenarnya mahu memberi Ameerul (nama dalam filem Muski) ruang yang lebih besar di dalam filemnya tetapi itu yang termampu diberikan kepada Ameerul. Saya teruja kerana jujur saya katakan bahawa saya memang menyukai Ameerul lebih daripada Zahiril semenjak saya menonton teater mereka di ASWARA (ketika itu mereka masih lagi belajar). Cuma Ameerul tidaklah kacak berbanding Zahiril (iya kah?) tetapi setiap kali saya terkesan selepas menonton lakonan Amerul (saya sangat suka lakonannya dalam short film, Bandar Jahil) . Saya selalu berharap Amerul akan diberi peluang lebih baik dan besar lagi.

Dain Said mengatakan roh filem ini sememangnya gelap, tersebab itu dia memilih untuk membuat penggambaran ketika musim monsoon kerana mahukan penataan cahaya yang lembut. Malah dia menerangkan juga bahawa dia sengaja tidak mahu mengambil paparan yang terlalu indah kerana apabila terlalu cantik dan indah, ia akan jadi terlalu romantik dan dia tidak mahu filemnya kelihatan begitu. Apa yang dia mahu sesuatu yang dikatakan static, framing and certain amount of beauty.

Oh! Tentu sahaja apabila dia menyebut perihal kesusteraan lisan sebagai elemen penting dalam filemnya, mata saya membulat besar dan makin ingin tahu. Ini sesuatu yang sangat menarik apabila pembuat filem meletakkan elemen seni sastera secara sedar tetapi mengadun baik di dalam filemnya dan tidak dilihat terlalu abstrak dan asing seperti mungkin Wayang. Oleh kerana itu, dia mengangkat Main Puteri, Wayang Kulit ke dalam ceritanya. Menurutnya wayang kulit, main puteri dan makyung sangat berkait rapat dengan sejarah lisan. Di dalam filem ini, Main Puteri bukan sahaja menyembuhkan tanah tetapi menyembuhkan orang, menyembuhkan komuniti dan menyembuhkan filem ini juga. Dia memang sengaja mengambil semangat Main Puteri dan menterjemahkan ke dalam filemnya. Watak budak itu memang sengaja diletakkan begitu, sebagai harapan di dalam filem ini setelah semuanya musnah di dalam filem ini. Semuanya telah terlambat seperti kata Pok Eng dalam Bunohan (seingat saya), Mengapa ini semua boleh terjadi. Tetapi semuanya telah terlambat apabila, Ilham menyuruh melepaskan adiknya Adil daripada dibunuh tetapi Adil terbunuh ketika perlawanan, apabila Adil ingin berjumpa dengan ayahnya selepas perlawanan, apabila Pok Eng ingin menyempurnakan persembahan wayang kulitnya di pantai tetapi tidak berjaya kerana mati dibunuh Bakar. Tetapi selepas semua kemusnahan itu dalam filem, masih ada budak itu yang menjadi lambang sebagai harapan.

Oh, memang benar. Selepas semua kemusnahan di dalam hidupnya kita masih ada jalan ada harapan lagi. Itu fikir saya.

Dalam jenakanya dan luncur katanya yang sedikit pedas dan tajam, Dain Said menyindir Prof. Abu Hassan, produser mana yang bayar you?. Dia tidak kisah kalau mahu mengkritik filemnya tetapi biarlah kritikannya itu berdasarkan analisis yang betul bukan hanya menggunakan perkataan yang bombastic seperti darmatugrafi dan sosiobudaya. Malah menurutnya lagi, saya seorang pencerita bukannya pengkaji sosiobudaya.

III

Ini DOM yang paling memuaskan hati saya. Bukan kerana subjek yang dianggap adalah filem, bukan kerana tetamu yang datang lebih ramai daripada biasa tetapi panelnya, Dain Said telah memberikan sesuatu yang bukan sahaja tentang filem tetapi sesuatu yang lebih besar daripada itu. Dia tahu apa yang ingin katakan dan dia menguasai subjek itu dengan baik sekali. Terima kasih.

IV

Saya fikir pemilihan pelakon yang tepat untuk sebuah filem sangat penting supaya watak itu boleh digayanya dan dizahirkan dengan berkesan. Ini juga saya fikir berkait rapat dengan dunia penulisan. Seorang penulis harus memilih perwatakan yang tepat untuk membawa ceritanya ke tahap yang baik. Kalau watak ceritanya salah dibentuk serta salah pilih, kekuatan cerita itu akan tenggelam. Di tangan pengarah filem, pelakon dibentuk di hadapan kamera menggunakan dialog, ekspresi dan gerak gaya serta mainan kamera tetapi di tangan penulis cerita, wataknya dibentuk menggunakan pemilihan kata, susunan cerita dan struktur cerita itu.

V

Kawan saya, seorang kritikus bertanya kepada saya, “Awak sangat suka membaca komik dan novel detektif seperti penyiasat remaja dan Q, Sherlock, penyiasatan, sains tetapi awak jarang seronok menonton filem fiksyen sains. Mengapa?”

Saya membaca kerana saya mahu menggambarkan dunia imaginasi pengarang yang sering kali liar dan menggoda melalui pemilihan kata, susunan cerita, penyisipan naratif. Saya membaca untuk membaca fikiran pengarang. Ini sangat menyeronokkan membaca komik dan novel detektif, kita bebas membentuk dunia tersebut. Tapi apabila saya menonton filem, saya mahu membaca keindahan cerita itu melalui lakon layarnya, latarnya, angle kameranya. Ini jarang saya dapat daripada filem fiksyen sains yang kebanyakannya superficial.

VI

Dialog Orang Muda (DOM) merupakan acara bulanan kerjasama PENA & ITBM (Institut Terjemahan & Buku Malaysia) yang diadakan setiap hari Ahad minggu ketiga bermula pukul 10.30 pagi. Maklumat lanjut boleh ke laman facebook PENA dan blognya


Mimpi Dari Sebuah Lukisan Ilusi


I

Saya suka ke galeri melihat lukisan. Saya ingat semasa zaman sekolah menengah, saya selalu membayangkan watak-watak lelaki yang hidup dalam cerpen saya adalah seseorang yang pandai melukis. Saya pernah tuliskan dalam entri ini tentang ini. Sehingga kini saya sangat mengagumi mereka yang pintar melukis dan selalu berharap saya pandai melukis dan bermain gitar. Tetapi saya tidak dapat satu pun kemahiran itu. Mungkin saya hanya bisa melukis dengan kata-kata. Sedihnya.

II

Saya dan sidang redaksi S.O.S telah dijemput untuk membuat sedikit persembahan semasa peluncuran ketika soft launcing Young Art Exhibition di R.A Fine Arts Gallery, Publika. Program itu dinamakan Kata Suara. Saya telah menjemput beberapa orang sidang editor dan penulis. Kerana waktu itu di minggu cuti yang panjang, akhirnya saya tampil membacakan sebuah sajak iaitu Kotak Pos (kebetulan sajak terbaru saya) serta menyanyikan lagu Kaca Jendela Tren. Terima kasih saudara Airmas kerana membuatkan minus one itu untuk saya. Saya berharap saudara Airmas sendiri akan datang untuk mendendangkan lagu itu kerana saya teringin benar melihat lagu itu dinyanyikan secara live di hadapan saya. Tetapi sayang sekali, saudara Airmas tinggal di Perak. Entah bila harapan itu tertunai.

Oh, jangan minta saya nyanyikan lagu Kaca Jendela Tren lagi sebab suara saya memang tidak sedap pun. Hehe… Kalau sing along dalam kereta bolehlah.

III

Semasa melawat galeri dan pameran itu, saya sangat suka sebuah lukisan ini. Malangnya saya tidak mengambil gambar lukisan secara solo melainkan ada muka saya di sebelah lukisan itu. Hehe. Jadi lukisan itu tidak dapat ditunjukkan di sini.

(notatengah: Saya telah kembali ke galeri itu dan menangkap lukisan itu)

Saya pulang membawa sejumlah rasa yang aneh terhadap lukisan itu. Seperti lukisan itu sedang berbisik di sebelah saya dan bertanya,”Bukankah aku sedang menceritakan kisah dirimu?”

Lalu saya terilham menuliskan sebuah sajak untuk lukisan itu. Nama lukisan The Illusion II – The Mind dan pelukisnya jika tidak silap Raiha Shahanaz Redzuan. Judul sajak itu ialah Mimpi Dari Sebuah Lukisan Ilusi. Saya kirimkan sajak itu kepada kurator galeri supaya boleh dikirimkan kepada pelukisnya tanda betapa saya menyenangi lukisan itu meski tidak punya wang membelinya.

IV

Kemudian, saya berhubung dengan saudara Airmas kembali menyatakan betapa orang menyenangi lagu-lagu puisi yang dijelmakan dari puisi saya. Saya selalu menyatakan kepada mereka yang suka lagu tu betapa bagusnya Airmas menggubah lagu untuk puisi saya. Dan Airmas akan merendahkan diri dan membalas orang suka kerana puisinya bagus. Ada-ada sahaja. Kalau lagu tak sedap, puii yang indah pun jadi tidak semegah juga.

Jadi impian yang saya tuliskan dalam entri ini juga tertunai. Tinggal tunggu album sahajalah. Hehehe.

Dan selepas bergelak ketawa, saya sengaja berkongsi sajak baru saya, Mimpi Dari Sebuah Lukisan Ilusi. Kemudian tidak sampai beberapa jam, dia telah menjadikan sebuah lagu puisi. Wah, kalau begitu, sudah empat buah puisi jadi lagu puisi. Terharunya… Namun, dia awal-awal lagi menyatakan rakaman kali ini dirakam dengan suara yang serak rock kapak. Saya katakan boleh record lagi.

Dan inilahlah hasil lagu puisi itu. Airmas memang berkebolehan menterjemah puisi saya menjadi sebuah lagu bukan?


Pasca PPMN III: Catatan Pendek


I

Sungguh berbeza sekali menempuh PPMN kali ini dengan PPMN II pada dua tahun sudah. Dahulu saya datang sebagai peserta dan AJK bidan terjun. Dibuat di Melaka dan tiada makan malam besar pun. Ketika itu saya baru pulang dari varsiti tepi laut. Baru melalui zaman narcasis. Dan kepulangan ke Selangor sesuatu yang saya amat nantikan dan aktiviti sastera pertama saya ialah PPMN di Melaka.

PPMN II, saya adalah seorang yang naif. Yang memandang semuanya dengan polos. Saya sempat membuat lintas langsung kertas kerja melalui blog MPR. Walaupun begitu, saya telah menulis catatan sedikit panjang seusai pulang dari PPMN II dan mendapat komen-komen yang berapi juga.

Saya datang PPMN III sebagai AJK. Dan kerana itu, ada waktunya saya tidak dapat menumpukan perhatian untuk mendengar perbentangan dan membaca kertas kerja. Menjadi AJK untuk bahagian penginapan kadang kala memerlukan untuk keluar masuk dewan, lagipun saya dilanda demam dan batuk. Saya tidak boleh berlama-lama di dewan seminar kerana akan batuk secara berterusan dan mengganggu tumpuan yang lain.

Lagipun tidak banyak kertas kerja yang mengghairahkan saya untuk dibahaskan atau memberi prespektif yang baru. Mungkin apa yang saya mahu dengar, bukan dibentangkan di sini.

II

Di Hotel Intercontinental, saya tidak dapat menikmati jamuan secara keseluruhannnya. Ucapan PM pun saya tidak sempat dengar kerana saya masih menunggu peserta lain yang lewat tiba. Saya terlewat mendengar pengumuman 5 juta untuk ITNM dan 1 juta untuk PENA. Kesalnya tidak dapat mendengar persembahan Dewangga Sakti dengan berenak-enak. Tidak mengapa, kadang kala kita perlu belajar berseronok dalam caranya.

Saya tetap suka cenderahati ITNM, sebuah kotak Hikayat Hang Tuah dan di dalamnya buku terbitan ITNM. Saya mendapat buku terjemahan Sungai Mekong karya Latiff Mohidden dalam bahasa Sepanyol. Sangat mengujakan. Kebetulan saya sedang dalam mood menelaah buku puisi. Masih belajar membaca puisi. Sedang mengumpul koleksi penyajak kegemaran saya.

III

Menjadi AJK sukarela untuk sebuah aktiviti, banyak perkara yang saya belajar. Belajar untuk bertoleransi, belajar mengendalikan sesuatu yang serius dalam cara yang tidak serius, belajar berkomunikasi.

Saya percaya mereka yang menjadi AJK sukarela harus merelakan beberapa perkara iaitu tenaga yang dicurah tanpa balasan. AJK aktiviti bukanlah sesuatu yang glamour sebaliknya banyak tekanan yang dihadapi. Di situ skill public relation kita teruji dan barulah kita nampak siapa yang ikhlas, siapa yang bermuka-muka, siapa yang mahu batu loncatan, siapa yang palsu, siapa yang benar.

Kadang kala saya kasihan, melihat orang yang terpaksa try hard to be the one kerana mahu dilihat dan diterima dalam kelompok sehingga sanggup melakukan apa sahaja biarpun melanggar pegangan yang dikendong bertahun-tahun.

IV

Suatu hari nanti, saya berharap sebuah perhimpunan yang tidak hanya membentangkan kertas kerja, tidak hanya bergenta sebaliknya ada sesuatu yang lebih mendasar dan lebih mesra peserta. Bukankah sebuah perhimpunan harus mendekatkan penulis dengan seorang penulis yang lain. Bukan hanya duduk di dalam kelompoknya sahaja. Apakah dunia penulis selalu dipenuhi dengan kata-kata yang susah dan terlalu elit? Apakah sesuatu yang intelektual itu harus dijelmakan dengan hiasan yang membosankan?

Apakah sebuah perhimpunan tidak boleh dirias dengan diskusi buku, bedah karya, tayangan filem, lagu-laguan? Suatu hari nanti saya berharap saya akan terlibat dalam sebuah festival sastera yang sungguh mengujakan.

Tetapi saya tidak mengatakan usaha yang telah dilakukan ini satu usaha yang gagal. Tentu sahaja tidak sama sekali.Ini satu usaha yang besar sekali dan berharap akan menjadi lebih besar di kemudian hari.

Takah Lima Puluh & Antologi Karya Sasterawan 2011


I

Ada dua buah sajak dimuatkan dalam buku Takah Lima Puluh yang dibangunkan sempena ulang tahun ke-50 penubuhan PENA (Persatuan Penulis Nasional). Saya menghantar dua buah sajak dan terkemudian hari selepas menerima buku ini barulah saya menyedari bahawa judul sajak saya antara yang paling panjang sekali. Dua buah sajak itu

  • Penyair Yang Membuatkan Aku Jatuh Cinta Pada Puisi
  • Kata-kata Yang Tidak Pernah Bermimpi Menjadi Puisi

Panjang bukan? Rasanya ketika kedua-dua sajak ini ditulis, saya gemar sekali memberi judul yang panjang dan menulis sajak tentang sajak. Sajak ‘Penyair Yang Membuatkan Aku Jatuh Cinta Pada Puisi’, saya tujukan kepada kedua-dua kekasih puisi saya yang mengajar saya menulis puisi dan menyedari sisi hidup saya yang lain lewat puisi-puisi mereka iaitu Sapardi Djoko Samono & Aan Mansyur. Apakah saya terlalu berlebihan menyukai mereka dan apakah tidak ada penyair dari Malaysia yang membuatkan saya jatuh cinta? Saya fikir tidak. Apabila kita mencintai sastera, mengajar kita mencintai semua kalimat indah tanpa perlu memikirkan sempadan negara.

II


Dalam buku Antologi Karya Sasterawan 2011 yang menghimpunkan sejumlah karya penulis muda yang dinilai melalui 5 kriteria utama. Saya tidak pasti saya tergolong dalam kriteria yang mana kerana saya tetap bukan sesiapa dalam sastera Malaysia. Kalau ada pemetaan sastera Malaysia, nama saya tidak langsung menjelma, itu fikir saya. Lalu apabila dipilih bergandingan dengan sejumlah nama-nama mahsyur, saya jadi rasa kerdil dan kecil.

Semasa pemilihan karya, saya diminta menghantar 5 buah sajak yang saya fikir terbaik pernah disiarkan dalam media cetak. Saya kecewa kerana awalnya saya ingin masuk ke dalam peta sastera Malaysia sebagai seorang cerpenis yang manis. Ahem! Tetapi nyata kerana produksi sajak saya lebih terlihat berbanding cerpen (nyata, daya penceritaan saya belum cukup kuat untuk menulis cerpen. Hehe…)

Ya, saya menghantar sejumlah sajak dan apa yang menghairankan, mereka memilih sajak terawal saya iaitu Baju Kurung Merah Darah yang disiarkan dalam Berita Minggu, 31 Januari 2009 dan sajak Kaca Jendela Tren yang disiarkan dalam majalah PENTAS Mei-Julai 2011. Seolah-olah saya melihat kembali masa yang merentas dua tahun saya aktif menulis sajak. Sungguh ironi.

….


Sumpahan Marquez dan Kegilaan The House of Leaves


Saya berpeluang meneliti buku The House Of Leaves karya Mark Z. Danielewski yang ditulis selama 10 tahun. Dalam bentuk pdf tentunya kerana novel itu seperti sudah dihilangkan dalam rak-rak di kedai buku negara kita. Betapa banyak di dalam novel itu yang membuatkan saya terkejut kerana betapa eksperimentalnya novel itu. Bukan tertakluk kepada kata-kata sahaja tetapi bentuk, warna dan kod.

Beberapa jam sebelum itu, saya di acara Borak Buku, Coffee Beans, KL Sentral. Aktiviti PENA dan MPR yang berharap akan jadi tempat untuk berkongsi buku secara santai dan mengeluarkan buku-buku terbaik pilihan tetamu jemputan dan mengeluarkan buku-buku bagus itu daripada timbunan rumah perpustakaan.

Buku yang dibicarakan adalah 100 Years Of Solitude karya Gabriel Garcia Marquez yang sangat popular di kalangan kawan-kawan saya kerana dikatakan novel pertama yang memperkenalkan realisme magis kepada sastera dunia. Malah ada salah orang penulis senior yang pernah mengatakan kepada saya bahawa selepas membaca novel ini, dia seperti sudah tiada emosi membaca novel lain kerana tiada novel yang menandingi keasyikan pesona 100 Years Of Solitude atau yang diterjemahkan dalam bahasa Melayu oleh Dewan Bahasa dan Pustaka, Sumpah 7 Keturunan.

Anehnya, saya masih tidak membaca buku itu walaupun telah digilai seramai penulis dan dalam senarai 1001 buku wajib baca sebelum mati. Mungkin kerana kepopularannya dan saya tidak mahu membaca kerana tunduk kepada kehendak persekitaran. Dan anehnya, saya sudah mengkhatamkan Cantik Itu Luka karya Eka Kurniawan yang ditulis setelah terilham daripada buku ini. Pengalaman membaca buku Cantik itu Luka telah saya perturunkan di dalam entri terdahulu ini.

Lalu saya datang ke sana untuk menyerahkan diri disumpah dalam pesona Sumpah Tujuh Keturunan. Walaupun di dalam beg saya terdapat Gabriel Garcia Marquez For Beginners dan 100 Years of Solitude terbitan Penguin Modern Classic. Saya datang untuk mendengar, hanya untuk mendengar daripada tetamunya, Zainal Rashid Ahmad dan mereka yang telah membacanya, pengamal sastera tegar.

Betapa anehnya lagi, apabila saya mendengar ada beberapa pengamal sastera tegar tidak dapat menghabiskan bait-bait kalimat yang disumpah oleh Marquez dalam bukunya itu lantaran kepanjangan dan mungkin ‘kegilaan’ imaginasi dan bahasa Marquez. Tentu sahaja saya tidak tenggelam dalam pesona Marquez kerana tidak membaca bukunya lagi. Mungkin.

Terkemudian apabila saya membelek betapa gilanya buku The House Of Leaves, betapa banyak pertemuan yang membuatkan jantung saya terkejut-kejut, saya terfikir kalau 100 Years of Solitude tidak dapat menyumpah pengamal sastera tegar itu untuk duduk menghabiskan setiap baitnya apatah lagi buku The House Of Leaves?

Mungkin mereka akan pengsan kerana terkejut yang amat?

Itu, saya tidak pasti.