Tag dari Adi


 
 

Adi tag aku di mukabuku. Sebenarnya aku culas buat tag tetapi aku lihat blog aku sudah bersarang seminggu, maka tag ini buat hilang rindu. Aku hilang mood menulis walhal banyak perkara yang aku perlu tulis di blog ini seperti resensi novel Maryamah Karpov yang telah aku baca atau ulasan filem Laskar Pelangi atau pengalaman aku ke pesta buku. Namun Tuhan tarik balik nikmat menulis pada aku. Untuk menyusun aksara dan menterjemahankan makna yang aku rasa pun payah amat sekarang. Aku fikir Tuhan mahu beri aku ruang waktu untuk lebih banyak berfikir.

Aku rasa begitulah. (senyum sedikit yana)

YOU HAVE TO ANSWER THE FOLLOWING USING SONGS BY ONLY ONE BAND/ARTIST.
1 song title per question, no repeats.

Pick a band/artist:
Ebiet G. Ade

1. Are you a male or female:
Gadis Remang-Remang

2. Describe yourself:
Nyanyian Pendek Buat Anak Gadis Berambut Panjang

3. How do you feel about yourself:
Hidup II

4. Describe your ex boyfriend/girlfriend:
Seberkas Cinta Yang Sirna

5. Describe your current boy/girl situation:
Dua Minit Ini Misteri

6. Describe your current location:
Jakarta 1

7. Describe where you want to be:
Berjalan di Hutan Cemara

8. Your best friend is:
Dia Lelaki Ilham dari Syurga

9. Your favorite color is:
Bias Warna

10. You know that:
Masih Ada Waktu

11. What’s the weather like:
Dimanakah Matahariku?

12. If your life was a television show what would it be called?
Potret Hitam Putih

13. What is life to you:
Untuk Kita Renungkan

14. What is the best advice you have to give:
Kita Hanya Bidak-Bidak Catur

15. If you could change your name what would you change it to:
Camellia

16. What will you re-post this note as?
Berita Kepada Kawan

Tag dari Cik Mahfuzah


Cik Mahfuzah, saya jawab tag anda ya. Hehe.

1) Do you think you’re hot ?

Aku tidak hot tapi kool

2) Upload your favourite picture of you.

3) Why do you like that picture ?

Ini bunga. Gambar ini ditangkap selepas tunjuk ajar supervisor semasa latihan praktikal di Cameron Highland. Tidak sangka dapat tangkap gambar dengan cantik sekali. Saya nak jadi seperti bunga ini. Polos dan tenang.

4) When was the last time you ate pizza?

Hujung bulan lepas. Dengan ex roommates .

5) The last song you listen to ?

Album Afgan – Confession No 1.

6) What are you doing right now besides this ?

Tonton ninja boy sambil mengemas bilik.

7) What name would you prefer besides yours ?

Aryana (Shah nak panggil nama ni. haha. Macam apa je) dan tentunya Cik Ainun. Hehe.

8) People to tag :

1 Sue

2 Fakyew

3 Kelambu

4 Filzah

5 Syahidah

9) Who is number one ?

Kawan dalam talian blog. Kalau tag dia mesti dia jawab punya. Pelajar UTP yang comel.

10) Number three is having a relationship with ?

Mahfuzah (orang yang tag saya dan adik kepada Kelamb) dan info yang diterima Kelambu is SINGLE. hehe

11) Say something about number five ?

Kawan sekelas di Maktab atas Kayangan. Dahulu seorang pendiam tetapi sekarang tidak lagi.

12) How about number four ?

Kawan sekepala ketika di Maktab atas kayangan. Kami sering dikatakan bersaing untuk menjadi terbaik dalam subjek BM. Penulisannya bagus dan peminat tegar Faisal Tehrani dan Noor Suraya

13) Who is number two?

Mula kenal sejak entri Mereka bilang, Saya Monyet. Sering muncul dengan komen-komen panas,tegas dan tidak peduli pada wawasan. Haha. Menurut Adi, dia bakal memegang watak Gundik dalam filem perang purbakala.

Tag ke 3 dari Hafiizh anak Mukhtaruddin


Hafiizh mesej and beritahu aku telah di tag. Lalu ini jawapan kepada tag. Hafiizh, I sudah jawab tau tag u, u tak komen siaplah. Hehe. Maaf jawab lambat.

Starting time : 9.00

Name : AINUNL MUAIYANAH

Sisters : 1

Brothers :4

Shoe size :7

Height : 163 cm

Where do you live : bukit badong, batang berjuntai!

Have you ever….

Been on a plane : No

Swam in the ocean : Yes.Last masa survival laut universiti.

Fallen asleep at school : Haha. Selalu sangat.

Broken someone’s heart : Urm… Mungkin tapi tidak pasti. Hati seorang siapa yang tahu kan?

Fell off your chair : Yes! Malu sangat tapi buat-buat macam tidak ada apa sahaja.

Sat by the phone all night waiting for someone to call : Hehe. Hendak jujur ke tak nak eh?

Saved e-mails : Hampir setiap kali.

What is your room like : Ungu!

What’s right beside you : Komputer riba CompaQ dan hp

What is the last thing you ate : Anggur yang warna ungu tanpa biji.

Ever had…

Chicken pox : Ada-ada. Masa kecil-kecil dahulu.

Sore throat : Ada.

Stitches : Urm~

Broken nose : Tidak.

Do you Believe in love at first sight : Percaya-percaya (dengan muka yakin)

Like picnics : Suka. Lagi-lagi kalau makanannya sedap.

Who was were the last person..

You danced with : Tidak pernah menari.

Last time u laugh: Baru tadi selepas membaca mesej dari seseorang (En An)

You last yelled at : Kuchai sebab brake kereta tiba-tiba.

Kissed anyone : Nope.

Get sick : Jarang-jarang

Talk to an ex : Oh minta simpang. haha

Miss someone : Mungkin.

Who do you really hate: Ada-ada. Minta maaf ya pada siapa yang berkenaan

Do you like your hand-writing : Ikut musim. Kalau cantik sukalah.

Are your toe nails painted : Sekarang tidak.

Whose bed other than yours would you rather sleep in : Katil teman sebilik sebab selalunya katil mereka lebih sejuk dari katil aku

What color shirt are you wearing now : Merah jambu.

Are you a friendly person : Ya.

Do you have any pets : Tiada. Ibu tidak galakkan bela binatang.

Do you sleep with the TV on : Sesekali kalau letih amat.

What are you doing right now : Mendengar lagu puisi Sapardi Djoko Damono.

Can you handle the truth : Ikut keadaan.

Are you closer to your mother or father : Dua-dua tak.

Do you eat healthy : Tidak. Sebab jarang makan sayur.

Do you still have pictures of you & your ex : Mungkin.

If you’re having a bad day, who are you most likely to go to: Shah

Are you loud or quiet most of the time : Selalunya orang kata aku ini tidak boleh diam seminit.

Are you confident: Yes.

5 things I was doing 5 years ago

1. Duduk di atas kerusi meja di bilik darjah 5D sambil membaca sesuatu.

2. Sedang fikir apa course yang akan diambil masa di uni

3. Makan laksa sedap di café makcik baik hati di maktab atas kayangan

4. Main bola tampar dengan gembira di padang basah depan rumah pengetua

5. Gaduh dan ketawa dengan kawan-kawan pasal benda remeh

5 things I would do if I were a billionaire

1. Kembara 1 dunia

2. Belikan setiap seorang dalam famili, 1 rumah, 1 kereta.

3. Charity.

4. Makan sedap, tidur sedap. Hehe.

5. Beli buku banyak-banyak sampai penuh satu rumah.

People I want to tag

1 Sue

2 Mahfuzah

3 Syahidah

4 Lelucon

5 Hanie Salwah

TAG dari Filzah


Part One

1. How do you think the people around you will feel about you?

Kalau aku cakap aku seorang pendiam, semua orang akan tidak percaya dan menafikan sekeras-kerasnya.


2. The character of you for yourself is?

Urm. Tidak tahu siapa seperti aku.


3. On contrary, the character you hate of yourself is?

Kadang-kala aku membenci diri aku yang tidak boleh menegaskan apa yang aku mahu, bahagian diri yang selalu mahu menjaga hati orang lain dan melihat mereka bahagia sedangkan aku terluka.


4. The most ideal person that you wanna be is?

Menjadi diri sendiri tetapi bahagian yang kurang elok itu diperbaiki


Part Two.

1. Each player of this game starts off with 10 weird things/habits/little known facts about yourself.

2. People who get tagged need to write a blog of their own 10 weird things/habits/little known facts as well as state the rules clearly.

3. At the end, you need to choose 10 people to be tagged and list their names.

4. No tags back!


10 weird habit? Aku golongan ordinari. Tidak ada yang pelik tetapi orang selalu kata aku suka buat benda pelik yang aku rasa tidak pelik pun. Tidak apa, setiap orang ada perangai masing-masing kan?


1 – Tidak boleh diam lebih daripada 2 minit. Ada orang pernah buat eksperimen pada aku, hendak tengok berapa lama aku boleh diam tanpa cakap apa-apa dan ternyata eksperimen itu gagal sebab aku memang tidak tahu bagaimana mahu berhenti bercakap. Kalau aku diam dalam satu hari itu, orang akan tanya “Yana sakit ke?, Yana ada marah pada siapa-siapa ke?”


2 – Kata orang, aku mudah mesra macam sudah kenal bertahun-tahun walaupun baru pertama kali berjumpa. Aku tidak sedar mulanya tetapi apabila sudah ramai yang komen baru aku akui. Entah, mungkin aku hendak orang lain buat macam itu pada aku walaupun baru jumpa. Kot.


3 – Suka taip mesej tanpa short form. Kawan aku selalu cakap aku ini manusia yang rajin amat menulis walaupun dalam SMS. Malah macam sudah jadi perangai pula lepas titik mesti ada space baru taip ayat seterusnya. Tanyalah kawan-kawan aku yang pernah menerima mesej aku yang jarang-jarang ada short form. Sampai ada orang cakap aku poyo “Macamlah orang tidak faham kalau dia tulis short form.” Well, bahasa mencerminkan bangsa. Tetapi sekarang sudah pandai guna short form sudah. Hehe


4 – Dahulu sebelum tidur mesti baca KAMUS DEWAN baru boleh tidur tidak tahu kenapa. Malah masa kecil-kecil suka baca tafsir Al-Quran bab cerita-cerita Nabi itu sebelum tidur. Sekarang ini makin malas kot tetapi masih pencinta buku yang sejati. Kira kipas-susah-mati la.


5 – Kalau marah aku akan jadi terlebih rajin. Mengemas atau memasak. Malah pernah satu ketika itu aku bad mood pukul 3 pagi di asrama, aku buat popia maggie dan goreng guna rice cooker. Kawan aku suka sahaja bila aku marah sebab dapat makan dan bilik bertambah cantik. Aish~


6 – Masa awal-awal di matrik, aku pakai baju kurung 24 jam. Tidak kiralah waktu pergi kuliah atau waktu turun makan malam. Baju kurung aku sangat banyak , lalu sangat rugi kalau tidak pakai. Tetapi tidak sampai sebulan, aku tidak pakai baju kurung selalu lagi sebab orang mengata aku sengaja nak mencari publisiti murahan dengan pakai baju kurung 24 jam. Aish~


7 – Aku selalu tukar nama panggilan kawan-kawan aku. Contohnya nama dia Norfahana, orang panggil dia Ana, aku akan panggil dia NANA atau Nor.


8 – Aku suka bau buku terutamanya bau buku yang guna kertas seperti Creative Interprise. Selalunya aku akan buka buku tersebut dan hirup bau buku dalam-dalam.


9 – Impian tempat-tempat untuk dating kalau bercinta nanti ialah panggung teater, muzium, pameran-pameran kesenian dan budaya, persembahan muzik. Hehe.


10 – Aku sangat suka simpan semua benda melibatkan kenangan. Tiket-tiket wayang, surat-surat lama kawan, kad raya, resit-resit perbelanjaan dan aku akan baca balik semua benda itu paling-paling sebulan sekali atau setiap kali aku bercuti panjang dirumah.


Sudah. Tidak tahu apa lagi yang pelik tentang aku. Rasanya bila makin aku menulis semakin aku menjadi manusia yang biasa-biasa tanpa apa-apa tabiat yang pelik.


I want to tag these people;

En Azhan tuan punya Kelambu

Sue

MatematisMuda

Kak Hanie Salwah tuan tanah Yang Bernama Cinta



Kali pertama aku kena tag!


Untuk maklumat inilah kali pertama aku ditag. Maka dengan penuh rasa bersemangat aku cuba untuk menjab setiap soalan-soalan yang diberi.. tQ Filz sebab beri kesempatan ini.
a) Answer the questions below, do a Google Image Search with you answer, take a picture from the first page of results. Do it with minimal words of explanation.

1. The age you’ll be on your next birthday

14 Mac 2009(143)
2. Place you want to travel to

Nak jalan-jalan satu dunia
3. Your favourite place:

Kedai Muzik (layan lagu)

4. Your favourite food;

Semua makanan kecuali yang hijau-hijau tu. hehe
5. Your favourite pet;

Wonder pets, wonder pets dah berjaya. Hehe

6. Favourite colour combination;

Ungu!

7. Favourite piece of clothing;

The red Kebaya? hehe

Sepasang baju kebaya
8. Your all time favourite song

Ebiet G. Ade.

9. Favourite TV show

Drama bersiri GODA yang baru je habis. best!

Memang suka betul cerita ini.

Walaupun orang kata cerita ini untuk gedik-gedik tetapi aku suka skripnya.
Yang penting cerita Red Film aku boleh layanlah

10. First name of your significant crush;
11. Which town do you live in;

Batang Berjuntai
12. Your screen name/nickname;

YANA
13. Your first job:

Cashier
14. Your dream job;


Ecologist

Tak pun penulis yang berjaya
Tak pun jadi surirumah tangga yang berjaya. hehe
15. One bad habit that you have

Tidurrrr
16. Worst fear;

….
17. Things you’d like to do before you die

Mengembara dan keliling dunia
18. The first thing you’ll buy if you get $1,000,000.00

Rumah!